Όσο υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί στα Δημόσια Σχολεία υπάρχει ελπίδα.

Στην φώτο βλέπετε τον όμιλο φυσικής του 2ου Γυμνασίου Χαιδαρίου . Εργάζονται με το υλικό που τους εστάλει από το CERN χάρη στην Μάχη Τσίρου που φροντίζει πάντα για όλους μας.


Έλαβα αυτό το υπέροχο γράμμα και το μοιράζομαι μαζί σας γιατί νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσετε. Όσο αγαπητοί φίλοι υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί στα Δημόσια Σχολεία υπάρχει ελπίδα. Η σύγχρονη φυσική μπορεί να διδαχθεί σε όλες τις ηλικίες από εκπαιδευτικούς με υψηλή κατάρτιση και μεράκι. Και τότε ναι γίνονται θαύματα.
Μάχη Τσίρου σε ευχαριστούμε από καρδιάς για την μεγάλη υποστήριξη.

"Καλησπέρα και Χρόνια πολλά!


Μετά από καιρό ... σιωπής ασυρμάτου (ήταν περίοδος διαγωνισμάτων στο σχολείο) βρήκα σήμερα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις δραστηριότητες του ομίλου μας.

Οι συναντήσεις μας συνεχίζονται κανονικά, κάθε Κυριακή απόγευμα, με εξαίρεση την τελευταία διαδικτυακή μας συνάντηση, χτες, Μεγάλη Τετάρτη. Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για τη Δευτέρα 02/05 (ημέρα αργίας επίσης).

Αυτό τον καιρό, εκτός από τα βασικά για τον επιταχυντή και λίγα πράγματα για το καθιερωμένο πρότυπο, έχουμε πει θεωρητικά τα βασικά για το Arduino, έχουμε κάνει μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο ρομποτικής και έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε τα πρώτα μας κυκλώματα και να βλέπουμε τα πρώτα μας προγράμματα σε προσομοιωτή με blocks αλλά και τη μετάφρασή τους σε C++.
Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό και προθυμία να δουλέψουν και να μάθουν ακόμη περισσότερα πράγματα.

Αντιμετωπίσαμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην επικοινωνία των Arduino με τον υπολογιστή του εργαστηρίου, πιθανώς γιατί το λειτουργικό που τρέχει είναι windows 7 και οι συγκεκριμένες πλατφόρμες είναι πιο σύγχρονες. Έχω καταφέρει να επικοινωνήσουν τα arduino με το laptop μου (και αυτό windows 7) αλλά όχι ακόμη με τον υπολογιστή του εργαστηρίου - είναι κάτι που παλεύω ακόμη.
Διαπιστώσαμε οτι τα led που μας στείλατε πρέπει να έχουν ενσωματωμένη αντιστασούλα και δεν χρειαζόμαστε επιπλέον αντιστάσεις για τη σύνδεσή τους (η συνδεσμολογία αντιστάσεων είναι στην ύλη της Γ τάξης αλλά τα δευτεράκια μας τα πάνε μια χαρά!)

Εκτός από αυτά, στο μεταξύ "συναντηθήκαμε" διαδικτυακά με τον κ. Ανδριανό Γολέμη, "γιατρό των αστροναυτών" και συνεργάτη της ESA και ολοκληρώσαμε τη συμμετοχή μας στο project Mooncamp της ESA, όπου τα παιδιά σχεδίασαν με προσομοιωτή 3d εκτύπωσης ανθρώπινες βάσεις στη Σελήνη.

Περιμένουμε πώς και πώς να μάθουμε να συνδέουμε οθόνες και αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας στα Arduino, μια που αυτά τα αφήσαμε για λίγο αργότερα αφού απαιτούν να φορτώσουμε βιβλιοθήκες. Ασφαλώς περιμένουμε με λαχτάρα την ξενάγησή μας στον ανιχνευτή CMS, όποτε η κ. Τσίρου είναι διαθέσιμη (μέρα ή νύχτα, χειμώνα ή καλοκαίρι, με covid, πόλεμο, ακρίβεια, γκρίνιες, εγκλήματα που είναι οι καθημερινότητα στην Ελλάδα). Εμείς έχουμε κάνει focus αλλού, πιό ψηλά, πιό όμορφα και είμαστε καταχαρούμενοι!

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς την έμπνευση και την υποστήριξη από την Τίνα Νάντσου και την πολύτιμη καθοδήγηση και παροχή πνευματικής και υλικής βοήθειας από την κ. Τσίρου. Είμαστε αληθινά ευγνώμονες.


Οι εκπαιδευτικοί (η κ. Λαζαράκου και εγώ) του 2ο Γυμνάσιου Χαϊδαρίου

και η ομάδα μας

σας ευχόμαστε από καρδιάς Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Το μήνυμα της ανάστασης της φύσης και του Χριστού ας φέρει την "άνοιξη" στα μυαλά των ανθρώπων ώστε τη δύναμή τους αντί για την καταστροφή να την αξιοποιούν στην πρόοδο και την ευημερία όλων.

Με απέραντη εκτίμηση και αγάπη,


Ειρήνη Γεωργανάκη, Ζαφειρούλα Λαζαράκου"




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις