Fermilab: Βίσονες και στοιχειώδη σωματίδια

Το Fermilab (Fermi National Accelerator Laboratory – Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή Fermi) που βρίσκεται στο Ιλινόις, κοντά στο Σικάγο, είναι παγκοσμίως γνωστό για την έρευνα στην σωματιδιακή φυσική υψηλών ενεργειών.


Όμως, το Fermilab δεν είναι γνωστό μόνο για την φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, αλλά και για τους εμβληματικούς βίσονες που ζουν στα μεγάλα λιβάδια που περιβάλλουν το εργαστήριο. Πρόκειται για ένα κοπάδι από 32 βίσονες – 30 θηλυκού γένους  και 2 αρσενικού γένους.
Ο πληθυσμός των βισόνων του Fermilab αυξήθηκε κατά ένα (Photo credit: Ryan Postel, Fermilab) και αυτό οδήγησε σε επίσημη ανακοίνωση από το Fermilab!

Στις 13 Απριλίου γεννήθηκε το πρώτο μωρό-βίσονας, από τα 20 που αναμένονται, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της άνοιξης για την ευρύτερη περιοχή.

Ο αμερικανικός βίσονας σχεδόν εξαφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αλλά εξαιτίας συγκεκριμένων και στοχευμένων ενεργειών δεν αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Η διατήρηση του είδους αποτελεί πλέον ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη προτεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στα λειβάδια του αντίστοιχου ευρωπαϊκού εργαστηρίου, στο CERN, βόσκουν πρόβατα και έχουν γραφεί για τα πρόβατα του CERN και σχετικά άρθρα στην κεντρική ιστοσελίδα του οργανισμού.
Bisons and bosons, Photo: Ryan Postel, Fermilab

πηγή: https://news.fnal.gov/2022/04/fermilab-is-home-to-a-new-baby-bison/

https://physicsgg.me/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις