Έκλειψη Σελήνης ξημέρωμα Δευτέρας 16 Μαΐου 2022



Το ξημέρωμα της Δευτέρας 16 Μαΐου θα έχουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να παρατηρήσουμε μερικώς μια έκλειψη Σελήνης. Η έκλειψη θα είναι ολική σε άλλα μέρη του κόσμου (Αμερική, Δυτική Ευρώπη) αλλά δυστυχώς στη χώρα μας η Σελήνη θα δύσει λίγα λεπτά πριν εισέλθουμε στην ολική φάση. Παρόλα αυτά, το θέαμα αναμένεται πολύ όμορφο καθώς η προχωρημένη μερική φάση σε συνδυασμό με το ότι η Σελήνη θα ετοιμάζεται να δύσει αναμένεται να δώσουν ενδιαφέροντα χρώματα και σκηνικά με τον ορίζοντα.


Η Σελήνη θα αρχίζει σταδιακά να σκοτεινιάζει ελαφρώς ήδη από την φάση παρασκιάς ωστόσο αυτό θα γίνει πιο ορατό κατά τις 5πμ και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της μερικής φάσης στις 5:28. Ήδη η Σελήνη θα βρίσκεται χαμηλότερα των 10 μοιρών στο νοτιοδυτικό ορίζοντα συνεπώς όλο το φαινόμενο χρειάζεται καθαρό ορίζοντα για να παρατηρηθεί.


Η Σελήνη θα σκοτεινιάζει σταδιακά καθώς προχωράει βαθύτερα στη σκιά ωστόσο για τους Έλληνες παρατηρητές η παρατήρηση θα λήξει γύρω στις 6:22, μερικά μόλις λεπτά πριν την έναρξη της ολικής φάσης.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής σε θερινή ώρα Ελλάδας:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 4:32
Έναρξη μερικής έκλειψης: 5:28
Δύση Σελήνης: ~ 6:22 (ανάλογα την περιοχή)
-----Μη ορατό από εδώ και πέρα----
Έναρξη ολικής έκλειψη: 6:29
Μέγιστο έκλειψης: 7:12
Τέλος ολικής έκλειψης: 7:53
Τέλος μερικής έκλειψης 08:55
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 09:50

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις