Η πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας στον δικό μας Γαλαξία!



Η πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας στον δικό μας Γαλαξία! Αποτέλεσμα του Event Horizon Telescope που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Arizona Feryal Oezel.
Project Scientist του EHT ήταν ο επίσης καθηγητής του Πανεπιστημίου της Arizona κ. Δημήτριος Ψάλτης, απόφοιτος του ΑΠΘ.

Πηγή Καθηγητής

Νίκος Στεργιούλας





Αυτή είναι η πρώτη εικόνα της τεράστιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας (Τοξότη A* ή Sgr A* για συντομία)
η ομάδα του Event Horizon Telescope (300 επιστήμονες από 60 Ιδρύματα από 20 χώρες) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία της υπερβαρείας μαύρης τρύπας Sagittarius (Τοξότης) A*, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία και έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Το φωτεινό δαχτυλίδι που βλέπετε γύρω της είναι φως που έχει εγκλωβιστεί σε τροχιά.. (Πηγή  Μάνος Σαριδάκης)

Η πρώτη φωτογραφία της μελανής οπής Sagittarius (Τοξότης) A*, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα από την επιστημονική ομάδα του Event Horizon Telescope (EHT), στην οποία συμμετέχουν 300 επιστήμονες από 60 Ιδρύματα και 20 χώρες (πρόκειται για το αποτέλεσμα σύνθεσης εκατοντάδων φωτογραφιών).
Από την ανάλυση του τεράστιου όγκου δεδομένων που συνέλεξε το ΕΗΤ υπολογίστηκε ότι έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ενώ το φωτεινό δαχτυλίδι που εμφανίζεται στην εικόνα οφείλεται στην εκπομπή ακτινοβολίας του δίσκου προσαύξησης, που περιστρέφεται με γύρω από τον μελανή οπή.
Τα χαρακτηριστικά της μελανής οπής, καθώς και η συμπεριφορά της ακτινοβολίας στο ισχυρό βαρυτικό της πεδίο, επιβεβαιώνουν περίτρανα τις προβλέψεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.
Στην επιστημονική ομάδα συμμετέχει με σημαίνοντα ρόλο ο Έλληνας αστροφυσικός, Δημήτριος Ψάλτης, Καθηγητής του Παν/μιου της Αριζόνα και απόφοιτος του ΑΠΘ.

Εθνικο Αστεροσκοπείο Αθηνών

η spokeswoman που έκανε την ανακοίνωση στα media κρατούσε και έδειξε ένα donut!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις