Στα παρασκήνια του Σύμπαντος



«Τι βρίσκεται πέρα από τις αισθήσεις μας, αν βρίσκεται κάτι; Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος πρόσκτησης γνώσης που να υπερβαίνει τις βιολογικές μας διασυνδέσεις με το περιβάλλον;

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως η ανθρώπινη μηχανή, παρ’ ότι είναι καλή στο να αποκωδικοποιεί τα βασικά στοιχεία του άμεσου περιβάλλοντός μας –όπως το πότε είναι μέρα ή νύχτα ή το πότε κάποιο πλάσμα ετοιμάζεται να μας κατασπαράξει– είναι ελάχιστα ικανή να αποκωδικοποιεί πώς λειτουργεί η υπόλοιπη φύση χωρίς τα εργαλεία της επιστήμης» γράφει ο κορυφαίος Αμερικανός αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson στην εισαγωγή του βιβλίου του «Θάνατος από μαύρη τρύπα» (Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόγγονας), που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις «Εφαλτήριο». Ο Neil deGrasse Tyson είναι αστροφυσικός στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, διευθυντής του διάσημου Πλανηταρίου Hayden, και βραβευμένος συγγραφέας των βιβλίων Space Chronicles, Origins, The Pluto Files κ.ά.

Σε αυτό το βιβλίο του επιχειρεί να δώσει απάντηση με χιούμορ, και όσο περισσότερο κατανοητά γίνεται, σε σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη γνώση μας για το σύμπαν, με τη δυσκολία που έχουμε να ανακαλύψουμε όλα όσα περιέχονται σε αυτό ή με τους τρόπους με τους οποίους απειλεί την ύπαρξή μας!

Πρόκειται για μια συλλογή περισσότερων από σαράντα αγαπημένων κειμένων του συγγραφέα μέσα από τα οποία διερευνά αναρίθμητα ζητήματα, από τις ανεπαρκείς προσπάθειες της κινηματογραφικής βιομηχανίας να αποτυπώσει σωστά τον νυχτερινό ουρανό μέχρι την εμπειρία που θα βίωνε κανείς αν βρισκόταν μέσα σε μια μαύρη τρύπα.

Ο συγγραφέας δε βλέπει το σύμπαν, όπως τονίζει, σαν μία συλλογή από αντικείμενα, θεωρίες ή φαινόμενα, αλλά σαν μία αχανή θεατρική σκηνή με ηθοποιούς που οι πράξεις τους κατευθύνονται από δαιδαλώδεις καμπές της πλοκής και του σεναρίου.

«Όταν, λοιπόν, γράφω σχετικά με το σύμπαν» εξηγεί, «αισθάνομαι ότι είναι φυσιολογικό να φέρω τον αναγνώστη μέσα στο θέατρο, στα παρασκήνια, για να δει μόνος του από κοντά πώς έχουν σχεδιαστεί τα σκηνικά, πώς έχουν γραφτεί τα σενάρια και ποια εξέλιξη θα έχει η υπόθεση. Επιδίωξή μου σε κάθε περίπτωση είναι να μεταδώσω μια βαθιά και ουσιαστική γνώση για το πώς λειτουργεί το σύμπαν, ένας στόχος πιο δύσκολος από την απλή μεταβίβαση δεδομένων και στοιχείων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις