Πώς θα κατανοήσουν καλύτερα οι μαθητές (παιδιά και ενήλικες) τις αστρονομικές αποστάσεις;

του εξαιρετικού 

Aris Milonas


Αυτά τα παραδείγματα χρησιμοποιούσα στα μαθήματα αστρονομίας για να κατανοήσουν καλύτερα οι μαθητές (παιδιά και ενήλικες) τις αστρονομικές αποστάσεις.
1. Αν ο Ήλιος είχε το μέγεθος όσο ένα πορτοκάλι τότε η Γη θα βρισκόταν 12 μέτρα μακριά και θα είχε το μέγεθος κεφαλάκι καρφίτσας!
2. Αν ο Ήλιος είχε το μέγεθος όσο ένα πορτοκάλι και βρισκόταν στην Αθήνα, τότε το κοντινότερο αστέρι με μέγεθος όσο ένα ευρώ (κέρμα) θα βρισκόταν στο Λονδίνο!
3. Η μέση κατανομή 10 αστεριών στο χώρο του γαλαξία μας θα έμοιαζε πολύ αν τοποθετουσαμε 10 διάσπαρτα μπαλάκια του ping pong σε μια Ήπειρο σαν την Αφρική!
4. Το δαχτυλίδι του Κρόνου είναι τόσο λεπτό, που υπό κλίμακα αν ήταν ένα CD με πάχος 1mm τότε θα είχε διάμετρο 3 Km!
Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια καλό είναι να τα λένε συχνά οι εκπαιδευτικοί στα παιδιά και μετά θα έρχονται βροχή οι ερωτήσεις … είναι τόσο απλό για να ξεκινήσει αμέσως και ευχάριστα το μάθημα της αστρονομίας!
(Δεν πειράζει που η Αστρονομία δεν υπάρχει καν στην τυπική εκπαίδευση της χώρας μας που κατά την γνώμη μου αποτελεί ύβρη, οι δάσκαλοι θα πρέπει να επιμένουν να την διδάσκουν ως απαγορευμένο καρπό γνώσης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Με αυτή τη γνώση θα μπορέσουμε να απαγκιστρωθούμε από το σκοταδισμό που για την ώρα μας οδηγεί από άγνοια στον αφανισμό. Αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν πως λειτουργούν οι θετικές επιστήμες και πόσο εμπιστοσύνη πρέπει να δείχνουμε στα νούμερα και όχι στα πιστεύω μας, τότε η δημοκρατία δεν εξασφαλίζει την επιβίωση του είδους μας.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις