Θερινό ηλιοστάσιο 2022




Θερινό ηλιοστάσιο 2022
Το επίπεδο που ορίζει η τροχιά της Γης κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο ονομάζεται εκλειπτική. Η ονομασία της προκύπτει δεδομένου ότι πάνω σε αυτή παρατηρούνται οι εκλείψεις. Μάλιστα, η εκλειπτική σχηματίζει γωνία 23.5° με τον ισημερινό. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχουμε εναλλαγή των εποχών.
Η τροχιά της Γης διαθέτει 6 χαρακτηριστικά σημεία: αφήλιο, περιήλιο, δύο ηλιοστάσια και δύο ισημερίες.
Σχετικά με τα 2 πρώτα χαρακτηριστικά σημεία της τροχιάς της Γης, επειδή αυτή είναι ελλειπτική, πρακτικά άλλοτε η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο και άλλοτε πιο μακριά. Η μικρότερη απόσταση Ήλιου-Γης σημειώνεται τον Ιανουάριο (147.093.163 χλμ), και λέμε τότε ότι η Γη βρίσκεται στο περιήλιο. Τον Ιούλιο πάλι, η απόσταση Ήλιου-Γης είναι η μέγιστη δυνατή (152.100.527 χλμ) και η Γη είναι στο αφήλιο.
Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν στις 21/06 και 21/12 και ονομάζονται θερινό και χειμερινό, αντίστοιχα. Κατά το θερινό σημειώνεται η μεγαλύτερη μέρα του έτους, και σηματοδοτείται η έναρξη του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο της Γης. Αντίθετα για το νότιο ημισφαίριο, ξεκινά ο χειμώνας. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, αντίστοιχα, έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους και αρχίζει ο χειμώνας για το βόρειο ημισφαίριο και το καλοκαίρι για το νότιο.
Οι ισημερίες συμβαίνουν στις 20/03 και 22/09 και χαρακτηρίζονται ως εαρινή και φθινοπωρινή, αντίστοιχα. Για το βόρειο ημισφαίριο, η πρώτη σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, ενώ η δεύτερη του φθινοπώρου. (Αντίθετα στο νότιο). Στις ημερομηνίες αυτές, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης. Μέρα και νύχτα τότε, έχουν περίπου ίση διάρκεια.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους ο Ήλιος άλλοτε φαίνεται ψηλότερα στον ουρανό και άλλοτε χαμηλότερα. Άλλοτε η φαινόμενη πορεία του στον ουρανό είναι μεγαλύτερη -κατά συνέπεια το ίδιο και η διάρκεια της μέρας- και άλλοτε μικρότερη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις