Μοβ Μέδουσες: Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος – Οι τέσσερις κινήσεις



Ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία έχουν φέτος στις ελληνικές θάλασσες οι μοβ μέδουσες (Pelagia noctiluca). Αρχικά, η παρουσία τους έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού αλλά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αρκετά μαζικά και στο Ιόνιο.




Η παρουσία τους προκαλεί προβληματισμό στους λουόμενους που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο.

Συμβουλές για το τρόπο που μπορεί κάποιος να ανακουφιστεί άμεσα από το τσίμπημα μωβ μέδουσας έδωσε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.

Τέλος, τόνισε ότι αν δούμε μοβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

Πηγή: Καθημερινή
 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις