Δείτε στον νυχτερινό ουρανό του Ιουνίου πέντε πλανήτες ‘ευθυγραμμισμένους’


Ο ουρανός ανατολικά και νοτιοανατολικά, αύριο το πρωί 4/6/2022 στις 5:01 π.μ. θα είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού οι πλανήτες Κρόνος, Δίας, Άρης και πολύ χαμηλότερα η Αφροδίτη

Η καλύτερη ευκαιρία θα είναι στις 24 Ιουνίου πριν την ανατολή του Ήλιου

Μια σπάνια διάταξη πλανητών μπορούμε να δούμε αυτόν τον μήνα: στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν την αυγή, θα παρατηρήσουμε τους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη, Άρη, Δία και Κρόνο στην ίδια ευθεία. Ο Ερμής αρχικά θα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα και δεν θα φαίνεται, όμως σιγά-σιγά στις επόμενες μέρες θα είναι δυνατός ο εντοπισμός του.Το ίδιο πρωινό της 4/6/2022, μετά από μισή ώρα, στις 5:30 π.μ., οι 4 πλανήτες θα ανέβουν ψηλότερα στον ουρανό και ο Ερμής που πάει να ξεπροβάλλει θα καλύπτεται από το φως του ανατέλλοντος Ήλιου. Στις επόμενες μέρες την ίδια ώρα περίπου θα αρχίσει να γίνεται ορατός σε καθαρό και ανοιχτό ουρανό και ο Ερμής.
Οι πλανήτες κινούνται στο ίδιο επίπεδο του ηλιακού συστήματος, γνωστό ως εκλειπτική. Φυσικά οι πλανήτες δεν θα βρεθούν τόσο κοντά ο ένας στον άλλον όπως θα φαίνονται στον ουρανό, αλλά απέχουν μεταξύ τους εκατομμύρια χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Sky&Telescope η τελευταία φορά που είδαμε τους ορατούς δια γυμνού οφθαλμού πέντε πλανήτες σε τέτοια διάταξη ήταν το 2004.
Μετά από έξι μέρες στις 10/6/2022 στις 5:28 π.μ. θα είναι ορατοί οι 5 πλανήτες: Κρόνος, Δίας, Άρης, Αφροδίτη και πολύ χαμηλότερα ο Ερμής
Ο ουρανός ανατολικά και νοτιοανατολικά στις 24/6/2022 στις 5:22 π.μ. Στην ευθυγράμμιση των 5 πλανητών παίρνει μέρος και η Σελήνη!

πηγή: https://stellarium-web.org/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις