H Google τιμά τη Stefania Maracineanu: Η φυσικός που πρωτοστάτησε στην έρευνα για τη ραδιενέργεια και η σχέση της με τη Μαρί Κιουρί



Στο πλαίσιο του διδακτορικού της, η Ρουμάνα φυσικός αφιέρωσε το χρόνο της στην έρευνα για την τεχνητή βροχή, ενώ μελέτησε και τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων, και έγινε η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο ενός σεισμού.


Η Google τιμά σήμερα τη μνήμη τη μνήμη της Ρουμάνας φυσικού Ștefania Mărăcineanu, που ήταν μια από τις πρωτοπόρες γυναίκες στην ανακάλυψη και την έρευνα της ραδιενέργειας.

Η Mărăcineanu πήρε το πτυχίο της στη φυσική και στη χημεία το 1910 και ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα στο Κεντρικό Σχολείο Θηλέων στο Βουκουρέστι. Ενώ ήταν εκεί, η Mărăcineanu κέρδισε υποτροφία από το Υπουργείο Επιστημών της Ρουμανίας και τότε αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακή έρευνα στο Radium Institute στο Παρίσι.


Το Ινστιτούτο έγινε γρήγορα ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ραδιενέργειας υπό την καθοδήγηση της φυσικού Μαρί Κιουρί. Η Mărăcineanu άρχισε να κάνει τη διδακτορική της διατριβή πάνω το πολώνιο, ένα στοιχείο που ανακάλυψε η Κιουρί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της , η Mărăcineanu παρατήρησε ότι ο χρόνος ημιζωής φαινόταν να εξαρτάται από τον τύπο του μετάλλου . Η έρευνά της συνέβαλε στην ανακάλυψη της  τεχνητής ραδιενέργειας.

Η Mărăcineanu γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι για να τελειώσει το διδακτορικό της στη φυσική, το οποίο απέκτησε σε μόλις δύο χρόνια! Αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Meudon, επέστρεψε στη Ρουμανία και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο στην πατρίδα της για τη μελέτη της Ραδιενέργειας.

Η Mărăcineanu αφιέρωσε το χρόνο της στην έρευνα για την τεχνητή βροχή. Μελέτησε επίσης τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων, και έγινε η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο ενός σεισμού.

Το 1935, η Irène Currie, κόρη της Μαρί Κιουρί και ο σύζυγός της έλαβαν το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Η Mărăcineanu δεν αμφισβήτησε το βραβείο Νόμπελ, αλλά ζήτησε να αναγνωριστεί ο ρόλος της στην ανακάλυψη. Το έργο της Mărăcineanu αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας το 1936, όπου εξελέγη για να υπηρετήσει ως Διευθύντρια Έρευνας, αλλά ποτέ δεν έλαβε παγκόσμια αναγνώριση .

Το Μουσείο Κιουρί στο Παρίσι περιέχει το αυθεντικό χημικό εργαστήριο στο Radium Institute, όπου εργαζόταν η Mărăcineanu.

Το σημερινό Doodle τιμά τα 140ά γενέθλια της Ștefania Mărăcineanu και αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά της.


Πηγή Σκαι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις