Έξαρση μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca)




Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά.

Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα.

Μέγιστο μήκος τα 12 εκατοστά σε διάμετρο με 4 πλοκάμια τροφής και 8 πλοκάμια (νηματοκλωστές) περιμετρικά της καμπάνας όπου αυτό το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα (Perseus, Sterrer 1986) όταν τα απλώνουν για να τραφούν, ενώ όταν είναι νεαρές οι μέδουσες αυτά τα πλοκάμια δεν είναι μακρύτερα από τα πλοκάμια τροφής. Μπορεί να έχουν αναφερθεί ότι φτάνουν μέχρι 10 μέτρα, αλλά σπάνια τα βλέπουμε πάνω από 2 μέτρα.

Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.


Μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) στο Ιόνιο.

Οι κινήσεις μεδουσών που παρατηρούσαμε τον χειμώνα, μας επαλήθευσαν και επιβεβαιώνεται πια η εξάπλωση των μωβ μεδουσών και στο Ιόνιο από αρχές Απριλίου.

​Ζάκυνθο, Παξοί, Αντιπαξοί, Κεφαλλονιά, Αμβρακικός κόλπος και Κέρκυρα έχουν ήδη καταγραφεί μωβ μέδουσες. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα αρχίσει να εντείνεται το πρόβλημα και εκεί.​
Picture
Να υπενθυμίσουμε πως θέλουμε ο κόσμος να εγγραφεί στην πλατφόρμα του inaturalist (https://www.inaturalist.org/) και να μας βάζει την κάθε καταγραφή μέδουσας είτε είναι επικίνδυνη ή είτε όχι.

Είναι εύκολο, αρκεί ακόμα και στο κινητό να κατεβάσει την εφαρμογή inaturalist, η οποία υπάρχει και για Android κινητά και για iphone.

Μετά πρέπει να εγγραφεί στην εφαρμογή. Έπειτα να συνδεθεί και να πάει να βάλει νέα καταγραφή, βάζει μια φωτογραφία που μπορεί να τραβήξει και εκείνη την στιγμή, ημερομηνία (που την τραβάει συνήθως από το κινητό), τοποθεσία (που επίσης την τραβάει από το κινητό αν δεν έχει κλειστεί το gps) και ονομασία είδους (που αν δεν ξέρει ο κόσμος το είδος μπορεί να βάζει cnidaria - απλώς να μην το αφήνει κενό το πεδίο).

​Τόσο εύκολο είναι !!!

Πηγή:https://www.biodiversitygr.org/pelagia-noctiluca-bloom.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις