To CERN διακόπτει τη συνεργασία με Ρωσία και Λευκορωσία


O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (CERN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τερματίσει τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τη λήξη τους, το 2024, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το διοικητικό συμβούλιο του CERN έλαβε χθες αυτήν την απόφαση και δηλώνει έτοιμο να επανεξετάσει τη συνεργασία με τις δύο χώρες «υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία».

«Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει νέες αποφάσεις υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης στην Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας που στεγάζεις στη Γενεύη τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο.

Η απόφαση του CERN «επιβεβαιώνει την κατηγορηματική καταδίκη για την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη βοήθεια της Λευκορωσίας» αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιστημονική συνεργασία εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στο μέλλον, εξήγησε η Φάμπιολα Τζανότι, η επικεφαλής του Οργανισμού. Το CERN, υπενθύμισε, ιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «προκειμένου να ενώσει τα έθνη και τους λαούς με την ειρηνική επιστημονική έρευνα».

«Η επίθεση μιας χώρας εναντίον μιας άλλης αντίκειται στις αξίες» του Οργανισμού, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στο διοικητικό συμβούλιο του CERN αναφέρθηκε και η περίπτωση της σχέσης Τουρκίας-CERN, δεδομένου ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει την μισή σχεδόν Κύπρο, μετά από στρατιωτική εισβολή. Όμως, το ευαισθητοποιημένο με το διεθνές δίκαιο συμβούλιο του CERN, θεώρησε ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, αφού η επέμβαση της Τουρκίας ήταν μια ερηνευτική επιχείρηση με σκοπό την προστασία των τουρκόφωνων και την απο-φασιστικοποίηση της Κύπρου.

Τον Μάρτιο, οι 23 χώρες μέλη του CERN ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» το καθεστώς παρατηρητή που είχε δοθεί στη Ρωσία για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Ανεστάλη επίσης η συμμετοχή των επιστημόνων του CERN σε όλες τις επιστημονικές επιτροπές και τα ινστιτούτα που βρίσκονται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και αντιστρόφως. Ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που θα διοργάνωνε το CERN με αυτούς τους οργανισμούς.

Οι συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφει το CERN με διάφορες χώρες είναι συνήθως πενταετούς διάρκειας και είθισται να ανανεώνονται για άλλα πέντε χρόνια. Η συμφωνία με τη Λευκορωσία λήγει τον Ιούνιο του 2024 και εκείνη με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1874162/to-cern-diakoptei-ti-sunergasia-me-rosia-kai-leukorosia


https://home.cern/news/news/cern/cern-council-cooperation-agreements-russia-belarus

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις