Ανοιχτές Βραδιές στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα

 

Οι αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σας περιμένουμε στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα αυτήν την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, στη δεύτερη ανοικτή βραδιά του φετινού καλοκαιριού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κρήτης, ώστε να μοιραστούμε μαζί σας τον ενθουσιασμό μας για την αστρονομία και την εξερεύνηση των μυστηρίων του Σύμπαντος, στη μοναδική αυτή κορυφή του Ψηλορείτη!
Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στις ανοιχτές βραδιές του Αστεροσκοπείου Σκίνακα τις Κυριακές: 10 Ιουλίου, 7 Αυγούστου, 21 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου 2022 Οι ανοιχτές βραδιές είναι μία μοναδική ευκαιρία να εξοικειωθεί το κοινό, όχι μόνο με την επιστήμη της αστρονομίας, αλλά και με γενικότερα θέματα σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και να δει από κοντά το εργασιακό περιβάλλον των αστρονόμων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ. Οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, να μάθουν πώς λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο και να παρακολουθήσουν μία παρουσίαση αστρονομικού περιεχομένου μέχρις ότου δύσει ο ήλιος. Στη συνέχεια, και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα μπορέσουν να παρατηρήσουν με το μάτι μέσα από τα τηλεσκόπια μας κάποια ουράνια αντικείμενα που θα είναι ορατά εκείνη την περίοδο. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου, ο νυχτερινός ουρανός του Σκίνακα είναι πραγματικά εντυπωσιακός, όμως οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι συχνά χαμηλές, οπότε προτείνεται στους επισκέπτες να είναι κατάλληλα ντυμένοι. Επίσης, λόγω του ότι το Αστεροσκοπείο είναι κατά κύριο λόγο ερευνητική και εγκατάσταση, δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής και ικανός αριθμός καθισμάτων για μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Οι χώροι είναι περιορισμένοι και δεν προσφέρονται για μεγάλης διάρκειας παραμονή κοινού. Να σημειωθεί ότι σε ημέρες μεγάλης προσέλευσης, η αναμονή για την παρατήρηση με το μάτι μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα, οπότε δεν συστήνεται η επίσκεψη με μικρά παιδιά, ή και για άτομα με κινητικά προβλήματα. Τέλος, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση κατά τα 5 τελευταία χλμ προς την κορυφή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα λόγω της στενότητας του δρόμου, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση επιδιόρθωσης χάρη στη στήριξη του Δήμου Ανωγείων και της Περιφέρειας Κρήτης. Η ώρα προσέλευσης είναι 6 το απόγευμα και η ώρα ολοκλήρωσης 11 το βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για χάρτες οδικής πρόσβασης, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αστεροσκοπείου που υπάρχει στην περιγραφή. Φυσικά μια στάση στα Ανώγεια, πριν ή/και μετά την επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, για να φάμε το μοναδικό αντικριστό σε μια από τις πολλές ταβέρνες ή/και το πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο στο Μεϊντάνι είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε να μην ξεχνάμε κοιτώντας τ'αστέρια όλα τα άλλα υπέροχα που γενναιόδωρα μας προσφέρει ο πλανήτης μας και οι συνάνθρωποί μας! Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε και αναμένουμε να σας δούμε και από κοντά για να απολαύσουμε μαζί τον Ουρανό της Ελλάδας!

 ▼▼▼▼▼ Ινστιτούτο Αστροφυσικής: https://www.ia.forth.gr/el ► Επιμέλεια: Χαρμανδάρης Βασίλης ► Αφήγηση - Παραγωγή: Δρουδάκης Κωνσταντίνος ♫ Μουσική: Costa D'Ret - The Sky of Greece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις