Το Mars Express της ESA καταγράφει την κοιλάδα του Μάρινερ (βίντεο)

 


Η Κοιλάδα του Μάρινερ (Valles Marineris) ονομάστηκε προς τιμήν του διαστημικού οχήματος Mariner 9 που το ανακάλυψε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύστημα φαραγγιών που διατρέχουν την επιφάνεια του Άρη, ανατολικά του μεγάλου ηφαιστειακού πεδίου Θαρσίς.
Ενώ το Γκραντ Κάνυον σχηματίστηκε καθώς ο ποταμός Κολοράντο διάβρωσε τα πετρώματα, το Valles Marineris πιστεύεται ότι σχηματίστηκε εξαιτίας της απομάκρυνσης των τεκτονικών πλακών.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που μελετούν τις νέες εικόνες σε κάποια σημεία οι γεωλογικές δομές μοιάζουν με τα… δόντια του καρχαρία. Πρόκειται για πετρώματα που στη διάρκεια των αιώνων καταρρέουν και διαβρώνονται αποκτώντας τον σχήμα που βλέπουμε τώρα στις εικόνες. Οι άλλες εικόνες είναι από το Χάσμα της Ηούς (κόρης του Τιτάνα Υπερίωνα και αδελφή του Ήλιου η οποία ερωτεύτηκε τον Τιθωνό). Το Χάσμα της Ηούς είναι ένα από τα κύρια φαράγγια του Valles Marineris με μήκος περίπου χιλίων χλμ.
Στα δύο χάσματα έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν ίχνη παρουσίας νερού και όπως είναι ευνόητο οι νέες εικόνες και τα δεδομένα που τις συνοδεύουν θα φωτίσουν περισσότερο το υδρόβιο παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1885821/entuposiakes-leptomereis-eikones-apo-to-gkran-kanuon-tou-ari-binteohttps://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11046395/Mars-Valles-Marineris-20-times-wider-Grand-Canyon-seen-stunning-new-images.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις