Πακιστάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφικών πλημμυρών | Εκατοντάδες νεκροί – πάνω από 30εκ ο επηρεαζόμενος πληθυσμός

Climatebook


Μετά από ένα καυτό διάστημα με θερμοκρασίες ρεκόρ από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, όπου το Πακιστάν ήταν η χώρα με τις υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας παγκοσμίως, αυτή την εποχή η χώρα πλήττεται από τους μουσώνες που έχουν επιφέρει καταστροφικές πλημμύρες με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και εκατοντάδες νεκρούς.

Οι καταστροφικές πλημμύρες των μουσώνων το 2022 στο Πακιστάν κατέστρεψαν σχεδόν 220.000 σπίτια και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε άλλα 500.000. Αυτές οι πλημμύρες είναι συγκρίσιμες με εκείνες του 2010 όπου σκότωσαν 2.000 ανθρώπους. H κάτασταση έκτακτης ανάγκης επηρεάζει πάνω από 30.000.000 ανθρώπους αυτή τη στιγμή στη χώρα.

«Δεν έχω ξαναδεί τόσο τεράστιες πλημμύρες λόγω βροχών στη ζωή μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραχίμ Μπαχς Μπρόχι, αγρότης πολλών ετών κοντά στο Σουκούρ, στη νότια επαρχία Σιντ. Η υπηρεσία καταστροφών για την επαρχία Σιντ αναφέρει πως 800.000 εκτάρια (2 εκατομμύρια στρέμματα) καλλιεργούμενων εκτάσεων έχουν εξαφανιστεί μόνο εκεί.

Η υπουργός κλιματικής αλλαγής, Sherry Rehman, η οποία την Τετάρτη χαρακτήρισε τις πλημμύρες «καταστροφή τεράστιας κλίμακας», δήλωσε ότι η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκανε έκκληση για διεθνή βοήθεια.
Εικόνα 1. Η κοιλάδα Kalam στο Πακιστάν πριν και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Πηγή εικόνας: @EmaanzT Twitter

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται οι τεράστιες καταστροφές που συντελούνται σε υποδομές και κτίρια στο Πακιστάν λόγω των καταστροφικών πλημμύρων. Πηγή βίντεο: WallStreetSilv
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:06


Σημειώνεται πως το Πακιστάν είναι όγδοο (8ο) στον Δείκτη Μακροπρόθεσμου Παγκοσμίου Κινδύνου για το Κλίμα, μια λίστα που καταρτίστηκε από την περιβαλλοντική ΜΚΟ Germanwatch με τις χώρες που θεωρούνται πιο ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγές: NASA, theguardian, twitter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις