James Webb Το αρχαιότερο γαλαξιακό σμήνος που έχουμε δει μέχρι σήμερα


Μια από τις αρχικές του ανακαλύψεις του Webb ήταν ένας γαλαξίας ηλικίας 13,5 δισ. ετών που είναι ο αρχαιότερος γαλαξίας που γνωρίζουμε.
Στην επιστημονική δημοσίευση με τίτλο ‘A lensed protocluster candidate at z=7.66 identified in JWST observations of the galaxy cluster SMACS0723-7327‘ οι ερευνητές Laporte et al παρουσιάζουν τα ευρήματά τους από την μελέτη των εικόνων που έχει καταγράψει το James Webb.Οι ερευνητές εντόπισαν ένα «γαλαξιακό πρωτοσύμπλεγμα» όρο που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για να περιγράψουν τις πρώτες ομάδες, τα πρώτα σμήνη, γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν. Το Σύμπαν σύμφωνα με την κρατούσα κοσμολογική θεωρία γεννήθηκε πριν από 13,8 δισ. έτη.
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το πρωτοσύμπλεγμα που ανακάλυψε και του έδωσε την κωδική ονομασία SMACS0723_PC έχει ηλικία 13 δισ. ετών.  Οι ερευνητές εντόπισαν οκτώ γαλαξίες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

«Η κατανόηση της διαδικασίας σχηματισμού των πρώτων πληθυσμών των γαλαξιών λίγα εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και της εξέλιξης που είχαν είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον τομέα της εξωγαλακτικής αστρονομίας σήμερα. Εδώ και δεκαετίες κατασκευάζονται όργανα που φωτίζουν όλο και περισσότερο το παρελθόν του Σύμπαντος και πώς αυτό εξελίχθηκε. Η εκτόξευση και λειτουργία του James Webb άνοιξε ένα νέο παράθυρο στη μελέτη των πρωτοσυμπλεγμάτων. Οι εκπληκτικές του ικανότητες θα επιτρέψει στην επιστημονική κοινότητα να εντοπίσει και να μελετήσει μακρινούς φωτεινούς αλλά και λιγότερο φωτεινούς γαλαξίες."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις