NASA – Artemis 1: Αναβάλλεται ξανά η εκτόξευση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα



Η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πρωτοποριακού πυραύλου SLS, που είχε προγραμματιστεί από τη NASA για το απόγευμα του Σαββάτου ώρα ΗΠΑ (βράδυ Σαββάτου ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, τελικώς αναβάλλεται εκ νέου, με την εν λόγω αναβολή να είναι μάλιστα η δεύτερη μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, καθώς η πρώτη σχετική απόπειρα εκτόξευσης επρόκειτο να γίνει την περασμένη Δευτέρα, 29 Αυγούστου.


Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, η NASA διέκοψε σήμερα την αντίστροφη μέτρηση που ήταν σε εξέλιξη και ανέβαλε εκ νέου την προγραμματισμένη εκτόξευση του γιγαντιαίου πυραύλου Space Launch System (SLS) αποστολή του οποίου είναι να στείλει την κάψουλα Orion στο φεγγάρι στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος Artemis 1.



Η νέα προγραμματισμένη εκτόξευση αναβλήθηκε, όπως αναφέρεται επισήμως, λόγω διαρροής στις δεξαμενές καυσίμων.



Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη Δευτέρα, η προγραμματισμένη εκτόξευση είχε διακοπεί λόγω προβλήματος διαρροής υγρού υδρογόνου σε έναν από τους κινητήρες.


«Το πρόβλημα που εντοπίσθηκε αφορά τη διακοπή παροχής υγρού υδρογόνου για την ψύξη ενός εκ των τεσσάρων κινητήρων του πυραύλου, μέρος των διαδικασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την εκτόξευση […] Η διαρροή παγωμένου υδρογόνου αποκλείει την εκτόξευση, καθώς το θερμοκρασιακό σοκ της επαφής του παγωμένου καυσίμου με τα μεταλλικά μέρη της ατράκτου μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συρρίκνωσή τους», γράφαμε για το συμβάν της περασμένης Δευτέρας, και όπως φαίνεται παρόμοιου τύπου προβλήματα παραμένουν.

Όπως αναφέρεται, η NASA θα μπορούσε να επιχειρήσει μια νέα απόπειρα εκτόξευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα ή την Τρίτη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις