Πότε θα αλλάξουν τα σχολικά βιβλία επιστήμης;




Έγραφα πέρσι τέτοια εποχή...φυσικά τίποτα δεν άλλαξε ένα χρόνο μετά. Αν και έχουμε νέα προγράμματα θετικών σπουδών, τα σχολικά βιβλία επιστήμης παραμένουν παλαιά και εκτός εποχής. Τα περισσότερα σχολικά βιβλία είναι κακογραμμένα και βαρετά, τόσο για τους μαθητές όσο και τους διδάσκοντες που ψάχνουν υλικό εκτός σχολικών βιβλίων.
"Προχθές ξεφύλλιζα τα βιβλία science του ΙΒ. Και κόλλησα. Οπως κολλάνε και τα παιδιά που έχουν την τύχη να μαθαίνουν επιστήμες από αυτά τα σχολικά βιβλία (γιατί έχουν πολλά χρήματα).

Και αναρωτιέμαι. Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε πραγματικά σύγχρονα σχολικά βιβλία επιστήμης και στη χώρα μας; Βιβλία που να είναι ελκυστικά για τα παιδιά, που να έχουν αξιολογηθεί και από τα παιδιά, σχολικά βιβλία που να θέλουν και οι μεγάλοι να τα διαβάσουν;
Βιβλία επιστήμης σύγχρονα που να στηρίζονται στον επιστημονικό τρόπο σκέψης, στην επιστημονική μεθοδολογία , που να μιλουν για την έρευνα, το πείραμα, την ιστορία της επιστήμης και την διαφορά της επιστήμης από την ψευδοεπιστήμη και τους τσαρλατάνους.
Τα σχολικά βιβλία μπαίνουν σε όλα τα σπίτια. Ο ρόλος τους μπορεί να γίνει σημαντικός αν είναι σύγχρονα και ελκυστικά και αν είναι καλογραμμένα ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.
Αν το ΥΠΕΠΘ δεν μπορεί να πληρώσει για υψηλού επιπέδου σύγχρονα ελληνικά βιβλία μήπως να μεταφραστούν βιβλία ξένων μεγάλων εκδοτικών οίκων;
Ο ανορθολογισμός καταπολεμάται μόνον μέσα από την γνώση.
Η αλλαγή των βιβλίων επιστήμης στα σχολεία είναι πιο αναγκαία από ποτέ."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις