Marie Tharp: H Google τιμά με doodle τη γεωλόγο και ωκεανογράφο



Το σημερινό Google Doodle τιμά τη ζωή και το έργο της Μαρί Θαρπ (Marie Tharp), σημαντικής Αμερικανίδας γεωλόγου και ωκεανογράφου χαρτογράφου.


 


 Πηγαίνοντας στην κεντρική σελίδα της Google και πατώντας πάνω στη σχετική εικόνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο για τη ζωή και τη συνεισφορά της Μαρί Θαρπ.

Ο λόγος που τιμάται σήμερα είναι επειδή στις 21 Νοεμβρίου του 1998, ονόμασε τη Θαρπ μία από τις μεγαλύτερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα.
Λίγα λόγια για τη Μαρί Θαρπ

Η Μαρί Θαρπ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920 στο Μίσιγκαν και πέθανε στις 23 Αυγούστου 2006.


Μαζί με τον Μπρους Χιζίν, δημιούργησαν τον πρώτο επιστημονικό χάρτη του πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο πατέρας της Tharp, ο οποίος εργαζόταν για το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, της γνώρισε τον κόσμο της δημιουργίας χαρτών. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για το μεταπτυχιακό της στη γεωλογία πετρελαίου – κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένου ότι λίγες γυναίκες εργάστηκαν στην επιστήμη αυτή την περίοδο.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1948 και έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont όπου συνάντησε και τον γεωλόγο Μπρους Χιζίν.

Ο Χιζίν συγκέντρωσε δεδομένα για το βάθος του ωκεανού στον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία η Tharp χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει χάρτες του πυθμένα του ωκεανού.

Νέα ευρήματα από ήχους (σόναρ που χρησιμοποιούνταν για να βρουν το βάθος του νερού) τη βοήθησαν να ανακαλύψει την κορυφογραμμή του Μεσοατλαντικού. Έφερε αυτά τα ευρήματα στον Χιζίν, ο οποίος τα απέρριψε τότε ως «κοριτσίστικη υπόθεση».

Ωστόσο, όταν συνέκριναν αυτά τα ρήγματα σε σχήμα V με τους χάρτες του επικεντρικού σεισμού, ο Χιζίν δεν μπορούσε να αγνοήσει τα γεγονότα. Η τεκτονική των πλακών και η μετατόπιση των ηπείρων δεν ήταν πλέον απλώς θεωρίες – ο βυθός της θάλασσας αναμφίβολα εξαπλώθηκε.

Το 1957, η Tharp και ο Heezen δημοσίευσαν από κοινού τον πρώτο χάρτη του βυθού του ωκεανού στον Βόρειο Ατλαντικό. Είκοσι χρόνια αργότερα, το National Geographic δημοσίευσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού που γράφτηκε από τους Tharp και Heezen, με τίτλο «The World Ocean Floor».

Η Tharp δώρισε ολόκληρη τη συλλογή χαρτών της στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1995. Στον εορτασμό της 100ης επετείου του Τμήματος Γεωγραφίας και Χαρτών της, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την ονόμασε μία από τις σημαντικότερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα. Το 2001, το ίδιο αστεροσκοπείο όπου ξεκίνησε την καριέρα της, της απένειμε το πρώτο ετήσιο βραβείο Lamont-Doherty Heritage.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις