Perimeter Int. Συνέντευξη του Σάββα Δημόπουλου

Perimeter Int αντιγραφή από physicsgg.me
Ο Σάββας Δημόπουλος είναι καθηγητής φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Γεννήθηκε το 1952 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πολύ γρήγορα μετακόμισε στην Αθήνα εξαιτίας του οργανωμένου πογκρόμ εναντίον της ελληνικής μειονότητας, που κατέληξε στην τουρκική νύχτα των κρυστάλλων της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 από τον καθοδηγούμενο όχλο (Σεπτεμβριανά).
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είχε πεί: «Όταν ήμουν παιδί, άκουγα τις γνώμες πολιτικών που αν και ήταν εντελώς αντίθετες μου φαίνονταν εξίσου λογικές, άρχισε να με ενδιαφέρει η έννοια της αντικειμενικής αλήθειας. Έτσι, από 13 χρόνων αποφάσισα να σπουδάσω φυσική, η οποία συνδυάζει την καθολική βεβαιότητα των μαθηματικών με το πείραμα, δηλαδή την επαλήθευση μιας υπόθεσης από την ίδια τη φύση». Ο Σάββας Δημόπουλος σπούδασε ως προπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Χιούστον. Πήγε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και έκανε επιστημονικές μελέτες κοντά στον Γιοϊσίρο Νάμπου για την διδακτορικής του διατριβή. Μετά από την ολοκλήρωση του Ph.D. του το 1979, πήγε για λίγο διάστημα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια πριν αναλάβει μια έδρα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1980. Κατά τη διάρκεια του 1981 και του 1982 εργάστηκε επίσης και με το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Από το 1994 ως το 1997 εργάστηκε στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών CERN. Το 1981 πρότεινε μαζί με τον Howard Georgi την υπερσυμμετρική θεωρία MSSM (Minimal Supersymmetric Standard Model), καθώς επίσης μαζί με τους Nima Arkani-Hamed και Gia Dvali τη θεωρία των μεγάλων επιπλέον διαστάσεων (LED). Για την επιστημονική του συενισφορά στο πεδίο της θεωρητικής φυσικής σωματιδίων τιμήθηκε με το βραβείο Sakurai το 2006.


Ο Σάββας Δημόπουλος αναζητά απαντήσεις σε μερικά από το πιο μεγάλα μυστήρια της φύσης. Γιατί είναι τόσο αδύναμη η βαρύτητα; Γιατί το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο; Υπάρχει το πολυσύμπαν; Τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν κάποια υπο-δομή; Υπάρχουν άλλες διαστάσεις; Μπορούμε να δημιουργήσουμε μαύρες τρύπες στο εργαστήριο;

Ακολουθεί η συνέντευξή του στο πλαίσιο των Conversations at the Perimeter που πραγματοποίσησαν οι Lauren Hayward και Colin Hunter. Συζητά το πώς προσεγγίζει τις μεγάλες, ανοιχτές ερωτήσεις που τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα- συμπεριλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα θεμελιωδών ερωτήσεων για το σύμπαν που πιστεύει ότι απαιτούν ακόμα ερμηνεία. Μας λέει επίσης για το πώς η σωματιδιακή φυσική και τα πειράματα επιταχυντών εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια της καριέρας του, τι τον παρακίνησε να γίνει φυσικός και παρακίνησε να γίνει φυσικός και γιατί δεν κοιτάει ποτέ πίσω.

… και η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης::

πηγή: https://conversationsattheperimeter.podbean.com/e/savas-dimopoulos-on-the-universe-s-biggest-unsolved-puzzles/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις