Όταν το Cassini φωτογράφιζε τον παγωμένο Εγκέλαδο

 

Pωγμές στην επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου, Εγκέλαδο (από το διαστημικό σκάφος Cassini κατά τη διάρκεια της πτήσης του κοντά στον Εγκέλαδο στις 9 Μαρτίου και 14 Ιουλίου του 2015)

Πληροφορίες απο Καθημερινή



Μια παλιά επιχρωματισμένη φωτογραφία του δορυφόρου Εγκέλαδου, σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, μοιράστηκε η NASA στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram.

Το διαστημικό σκάφος Cassini είχε εξερευνήσει το κρύο και παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, του οποίου ο επιφανειακός πάγος κρύβει έναν βαθύτατο, εξωτικό ωκεανό.



Η επιφάνεια του αλλόκοσμου φεγγαριού διατρέχεται από γαλάζιες ρωγμές προς όλες τις κατευθύνσεις και είναι διάστικτη από μεγάλους κρατήρες. Οι μακρόστενες ρωγμές πιστεύεται ότι οφείλονται από σχετικά θερμά τμήματα του φλοιού, όπου σωματίδια παγωμένου νερού και αέρια εκτοξεύονται από τους ωκεανούς, συμβάλλοντας ακόμα και στη διαμόρφωση του δακτυλίου “Ε” του Κρόνου.

Ο Εγκέλαδος είναι ένα σχετικά μικρό φεγγάρι που περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο σε απόσταση 238.000 χιλιομέτρων, σε μία παλιρροιακά κλειδωμένη, ελλειπτική τροχιά: πάντοτε η ίδια πλευρά του Εγκέλαδου είναι στραμμένη προς τον πλανήτη.

Η μέση θερμοκρασία είναι -201 βαθμοί Κελσίου ενώ το πάχος του παγωμένου κελύφους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων.

Ήταν στο πλέον μακρινό 2005, όταν το διαστημικό σκάφος Cassini εξέτασε για πρώτη φορά τον νότιο πόλο του φεγγαριού, καταγράφοντας το μοναδικό και πολύπλοκο έδαφός του.

Το διαστημικό σκάφος της NASA εμπλούτισε τις γνώσεις μας για το φεγγάρι του Κρόνου – οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η χημεία του Εγκέλαδου, οι τεράστιοι ωκεανοί και η εσωτερική θερμότητα – τον καθιστούν έναν κόσμο υποψήφιο για την αναζήτηση ζωής πέρα από τον πλανήτη Γη.πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/science/562232938/nasa-o-pagomenos-egkelados-se-trochia-gyro-apo-ton-krono/https://www.instagram.com/p/CnZhlp-ORnD/?utm_source=ig_embed&ig_rid=1bf3ab77-5324-4ad6-9cfe-9000e5f708d3

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις