H Φυσική του χαρτααετού



National Air and Space Museum By Mike Hulslander

Οι τέσσερις δυνάμεις της πτήσης , δηλ. οι δυνάμεις που έχουν σχεδιστεί παραπάνω,  επηρεάζουν τους χαρταετούς με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν  οτιδήποτε άλλο πετάει στον αέρα.  Η άντωση είναι η ανοδική δύναμη που σπρώχνει έναν χαρταετό στον αέρα, όπως φαίνεται στο σχέδιο.  Η άντωση δημιουργείται  στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την διαφορά στην πίεση του αέρα, η οποία δημιουργείται από τον αέρα που κινείται πάνω από το σώμα του χαρταετού.

  Οι χαρταετοί έχουν τέτοιο σχήμα και κλήση κατά την πτήση, ώστε ο αέρας που κινείται πάνω από την κορυφή τους να κινείται ταχύτερα από τον αέρα που κινείται στο κάτω μέρος του χαρταετού. Ο Daniel Bernoulli, Ελβετός μαθηματικός του 18ου αιώνα, ανακάλυψε ότι η πίεση ενός ρευστού (όπως ο αέρας στη συγκεκριμένη περίπτωση) μειώνεται καθώς το ρευστό επιταχύνεται.  Δεδομένου ότι η ταχύτητα του αέρα πάνω από τον χαρταετό είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του αέρα κάτω από αυτόν, η πίεση στο πάνω μερος είναι μικρότερη από την πίεση στο κάτω μέρος και ο χαρταετός ανυψώνεται.   Για να διατηρηθεί σταθερά η πτήση ενός χαρταετού πρέπει οι τέσσερις δυνάμεις να βρίσκονται σε ισορροπία.  

Πηγή: https://airandspace.si.edu/stories/editorial/how-kites-fly#:~:text=Lift%20is%20the%20upward%20force,air%20moving%20over%20the%20bottom.

Ελευθερη Μετάφραση Τίνα Νάντσου

Ενδιαφέρον έχουν και τα παρακάτω σχέδια






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις