Άλμπερτ Αινστάιν : Καταδικάζουμε τα μέτρα (της ελληνικής κυβέρνησης) εναντίον των φοιτητών


Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου του 1929 δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» -παρουσιάζει δηλαδή το λεγόμενο Ιδιώνυμο. Καθώς το βενιζελικό καθεστώς βυθίζεται στον αυταρχισμό, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στο Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και τα συνδικάτα. Τα μέλη τους, όταν δεν εκτελούνται από το παρακράτος, φυλακίζονται ή εξορίζονται από το κράτος.
Οι κινήσεις του Βενιζέλου προκαλούν διεθνή κατακραυγή και ανάμεσα σε αυτούς που σπεύδουν να τις καταδικάσουν είναι και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Ο μεγάλος επιστήμονας, που ήταν και μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής (αστικής) Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτυρόταν για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών:
Πρωθυπουργόν Βενιζέλον .Αθήνας Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών από το πανεπιστήμιο. Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές. Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν
Υπάρχει και δεύτερο τηλεγράφημα προ τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου τo οποία συνυπογράφει με άλλους δύο καθηγητές:
Σύγκλητος Πανεπιστημίου Αθήνας Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Απαιτούμε την άμεσο επαναγραφή τους
Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν Καθηγητής Ερρίκος Λέβε Καθηγητής Φρετς







https://tinanantsou.blogspot.com/2014/01/blog-post_456.html
Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις