Γιατί πανηγυρίζει η Space X για την καταστροφή του Starship;


Ενθουσιασμένα δηλώνουν τα στελέχη της διαστημικής εταιρείας παρά την αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου της.
Τέσσερα λεπτά με την εκτόξευση του από τις εγκαταστάσεις της Space X στο Τέξας το μεσημέρι της Τετάρτης (16:30 ώρα Ελλάδος) ο πολύ ισχυρός επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Super Heavy θα έπρεπε να απελευθερωθεί από το διαστημικό σκάφος Starship που ήταν τοποθετημένο επάνω του. Το σκάφος θα συνέχιζε το ταξίδι του έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα για να μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη ενώ ο πύραυλος θα έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του. Θα ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου και τους σκάφους σε προσομοίωση κανονικής μεταφοράς και πτήσης έξω από τη Γη αφού οι προηγούμενες πετυχημένες δοκιμές είχαν γίνει σε χαμηλά ύψη ενώ είχαν υπάρξει και αποτυχημένες δοκιμές.


Όμως η απομάκρυνση του σκάφους από τον πύραυλο δεν επετεύχθη και ταυτόχρονα προκλήθηκε έκρηξη που κατέστρεψε τον πύραυλο. Η εκτόξευση είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας αφού ο πύραυλος θεωρείται το μέλλον της διαστημικής βιομηχανίας ενώ με το διαστημόπλοιο ο Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης της Space X, έχει δηλώσει ότι θα στέλνει ανθρώπους στον Άρη για να δημιουργηθεί μια μεγάλη αποικία εκεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως την αποτυχημένη εκτόξευση ακολούθησαν χειροκροτήματα, ζητωκραυγές, πανηγυρισμοί και ανταλλαγή συγχαρητηρίων ανάμεσα στα στελέχη της Space X. Σύμφωνα με όσα λένε το ποτήρι είναι μισογεμάτο υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο της δοκιμής ήταν να εκτοξευτεί ο πύραυλος και να ταξιδέψει χωρίς προβλήματα σε μεγάλο ύψος και το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε κάποιο μηχανισμό της αποκόλλησης του διαστημοπλοίου κάτι που μπορεί να διορθωθεί σχετικά εύκολα και η επόμενη δοκιμαστική πτήση που σύμφωνα με τον Μασκ θα γίνει σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Όσοι αντιπαθούν τον Αμερικανό μεγιστάνα θα πουν ότι πρόκειται για μια αποτυχία που προστίθεται σε πολλές άλλες που συνδέονται με τον Μασκ και οφείλεται όπως και οι υπόλοιπες στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Με δεδομένο ότι η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης που έγινε την περασμένη Δευτέρα αναβλήθηκε εξαιτίας σοβαρού τεχνικού προβλήματος θα πουν κάποιοι ότι θα έπρεπε η επόμενη προσπάθεια να γίνει αφού είχαν γίνει πολύ προσεκτικά όλοι οι έλεγχοι. Θα ειπωθεί ότι επικοινωνιακοί λόγοι επικράτησαν της επιστημονικής λογικής με εκρηκτικό αποτέλεσμα που βλέπει από το μεσημέρι όλος ο κόσμος στα βίντεο που κυκλοφορούν.



Εκ του αποτελέσματος και τις διπλής αποτυχίας στην εκτόξευση όλα δείχνουν ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμο το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα της Space X για μια τέτοια δοκιμή και δεν έπρεπε να έχει ασκηθεί πίεση στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία (FAA) για να δοθεί το συντομότερο δυνατό η άδεια για να γίνει η δοκιμή η οποία η εταιρεία είχε φροντίσει να πάρει πολύ μεγάλη δημοσιότητα εδώ και αρκετό καιρό. Το γεγονός ότι η Space X αποφάσισε να επαναλάβει την δοκιμή λίγα 24ωρα μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που υπήρξε παράγει σίγουρα ερωτηματικά για τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην εταιρεία.

Από την άλλη πλευρά το επιχείρημα που ρίχνουν στο τραπέζι τα στελέχη της Space X και ο ίδιος ο Μασκ ότι ο πύραυλος πέταξε έστω και για λίγα λεπτά είναι πολύ σημαντικό γεγονός και αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά και είναι απλά θέμα λίγου χρόνου μια πετυχημένη δοκιμή έχει βάση. Η NASA είχε δηλώσει όταν έστειλε το drone στον Άρη με την αποστολή Perseverance ότι θα θεωρούσε πετυχημένο το εγχείρημα αν το drone κατάφερνε να σηκωθεί απλά από το έδαφος και να παραμείνει στον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα και ας μην λειτουργούσε ποτέ στη συνέχεια. Το γεγονός ότι θα κατάφερνε να ανυψωθεί έστω και για ελάχιστο χρόνο θα έδινε στους μηχανικούς της NASA όπως έλεγαν τα απαραίτητα δεδομένα για να δημιουργήσουν ένα επόμενο drone που θα μπορούσε να πετάξει καλύτερα. Το ίδιο προφανώς ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Η δοκιμή αυτή θα προσφέρει μια σειρά από δεδομένα στους μηχανικούς της Space X ώστε να βελτιώσουν το πυραυλικό σύστημα και την όλη διαδικασία αποσύνδεσης του διαστημοπλοίου. Αν αυτό είναι λόγος για δημόσιους πανηγυρισμούς αυτό μάλλον συνδέεται με τον επικοινωνιακό τρόπο προσέγγισης όλων όσων κάνει ο Μασκ στην επιχειρηματική αλλά και προσωπική του ζωή.

Πάντως τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έσπευσαν με αναρτήσεις των επικεφαλής τους (Μπιλ Νέλσον, Γιόζεφ Ασμπάχερ) να δηλώσουν την στήριξη τους στο εγχείρημα της Space X ακολουθώντας τη γραμμή ότι δεν υπάρχει αποτυχία σε αυτές τις καταστάσεις και τα εμπόδια σε αυτές τις δοκιμές προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις που βοηθούν να τελειοποιούνται τελικά νέες τεχνολογίες και συστήματα.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1462955/giati-panigyrizoyn-space-x-kai-elon-mask-gia-tin-katastrofi-toy-starship/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις