Πέθανε ο καθηγητής Χ. ΤρικαλινόςΟμότιμος καθηγητής και συγγραφέας, δίδαξε από το 1981 έως το 2013 στο ΕΚΠΑ - Τελευταίο του βιβλίο το «Σταγόνες Μνήμης»
Σε ηλικία 77 ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Χρήστος Τρικαλινός.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, συγγενείς του τον εντόπισαν νεκρό, καθισμένο στην καρέκλα του γραφείου του, αφού δεν είχε δώσει σημεία ζωής για 3 ημέρες. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και εκτιμάται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ο Χρήστος Τρικαλινός γεννήθηκε το 1946 στο Βόλο. 
Γιος του αντιστασιακού και εκδότη του Ριζοσπάστη Γιώργη Τρικαλινού, ο Χρήστος σε ηλικία 2,5 ετών βρέθηκε στις Φυλακές Βόλου και στη συνέχεια εξόριστος στο Τρίκερι. Υπήρξε φοιτητής του Παν. Αθηνών, αλλά διέκοψε τις σπουδές μετά το Απριλιανό πραξικόπημα, τις οποίες συνέχισε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, στο οποίο υπερασπίστηκε και τη διδακτορική του διατριβή στην Πυρηνική Φυσική.
Από το 1981 έως το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1981-2006 στο Τμήμα Φυσικής και την περίοδο 2006-2013 στο Τμήμα Μεθοδολογίας και Ιστορίας των Επιστημών. Πέρασε από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, από Επιμελητής έως Καθηγητής.
Εργάσθηκε σε Πανεπιστήμια της ΕΣΣΔ, Ρωσίας, Αρμενίας, Ρουμανίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συμμετείχε σε περισσότερα από 50 επιστημονικά συνέδρια.
Έχει γράψει 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια («Μοριακή Φυσική- Θερμοδυναμική», «Ασκήσεις Φυσικής – Μηχανική», Ασκήσεις Φυσικής – Ηλεκτρομαγνητισμός», «Mathematics in General Physics») ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο Φυσικής («Τα πειράματα που συγκλόνισαν τη Φυσική») και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων Φυσικής για το Λύκειο.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Σταγόνες μνήμης» από τις Εκδόσεις «Άπαρσις»
Καλύπτει την περίοδο 1949 - 2007. Σε αυτό περιγράφει διάφορα επεισόδια από τη ζωή του, όπως η εξορία στο Τρίκερι, τα παιδικά χρόνια στον Αλμυρό, την πρώτη συνάντηση με τον πατέρα του, το Γυμνάσιο Αλμυρού, οι σπουδές στην Αθήνα και η Νεολαία Λαμπράκη, το πραξικόπημα και η νέα σύλληψη του πατέρα του, κάποιες στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα, η φυγή μέσω Ιταλίας για τη Μόσχα, η πρώτη συνάντηση με τη μητέρα του, οι σπουδές και πολιτική δράση στο εξωτερικό, η επιστροφή και η στράτευση, το διδακτορικό και οι άνθρωποι που γνώρισε, η δουλειά και οι αγώνες στην πατρίδα. Το βιβλίο αυτό το αφιερώνει στις δυο γυναίκες που τον μεγάλωσαν και τον υπεραγαπούσαν.


Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί άλλο ένα βιβλίο, το «Μαθηματικά στη Γενική Φυσική».

Δημοσίευσε πολλά άρθρα γενικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της χώρας.
Μετέφρασε 2 λογοτεχνικά βιβλία από τα ρωσικά. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Α.Ε.Ι. από το 1998 έως το 2004. Υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων και θεματοδότης σε θέματα Φυσικής.Συνταξιοδοτήθηκε το 2013 και από το 2014 ήταν Ομότιμος Καθηγητής.
Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΕΙ ΕΣΔ, Ρωσίας και λοιπών μετασοβιετικών χωρών.
    


Πληροφορίες ΑΥΓΗ Μ. Σαριδάκης
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις