Πέθανε ο Νομπελίστας A. Penzias ο φυσικός που επιβεβαίωσε την θεωρία του Big Bang


Πέθανε σήμερα στις 22 Γενάρη 2024 ο Νομπελίστας Φυσικός A. Penzias.

Ο Άρνο Άλαν Πενζίας (Arno Allan Penzias, 26 Απριλίου 1933- 22 Ιανουαρίου 2024) είναι Αμερικανός φυσικός και ραδιοαστρονόμος o οποίος μαζί με τον Ρόμπερτ Γουίλσον ανακάλυψε την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, ανακάλυψη για την οποία τους απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1978 από κοινού με τον Πιοτρ Καπίτσα, του οποίου το έργο δε σχετίζεται με το έργο των Πενζίας και Γουίλσον. Η ανακάλυψη της ακτινοβολίας υποβάθρου βοήθησε στην καθιέρωση της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης στην κοσμολογία. (πηγη Wikipedia)


 του Δρ. Αλέξη Δεληβοριά Ίδρυμα Ευγενίδου

Η τυχαία ανακάλυψη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου (Cosmic Microwave Background Radiation, CMBR) το 1965 από τους Arno Penzias (1933–2024) και Robert Wilson (1941–) αποτέλεσε την τρίτη θεμελιώδη παρατήρηση, μέσα από την οποία επιβεβαιώθηκαν βασικές προβλέψεις της θεωρίας της ΜΕ. Με την ολοκλήρωση της αρχέγονης πυρηνοσύνθεσης, το Σύμπαν συνέχισε να διαστέλλεται και να ψύχεται, ωστόσο η θερμοκρασία του εξακολουθούσε να παραμένει απαγορευτικά υψηλή για τον σχηματισμό ουδέτερων ατόμων, γι’ αυτό και η ύλη παρέμενε ιονισμένη και αποτελούνταν από ελεύθερα ηλεκτρόνια και ελαφρείς ατομικούς πυρήνες, κυρίως υδρογόνο και ήλιο που, όπως είπαμε, είχαν σχηματιστεί στην εποχή της πυρηνοσύνθεσης.
Καθώς, όμως, τα φωτόνια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αλληλεπιδρούσαν και σκεδάζονταν συνεχώς από τα ελεύθερα ηλεκτρόνια, δεν μπορούσαν να διαφύγουν ελεύθερα στο Διάστημα, γι’ αυτό και το Σύμπαν παρέμενε αδιαφανές στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αδυνατούμε να διερευνήσουμε αυτήν την πρώιμη εποχή της εξέλιξης του Σύμπαντος με την βοήθεια τηλεσκοπίων που ανιχνεύουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ωστόσο, 380.000 χρόνια μετά την ΜΕ, η θερμοκρασία του Σύμπαντος είχε μειωθεί στους περίπου 3.000 °C και τα ηλεκτρόνια άρχισαν να ενώνονται με τα πρωτόνια, σχηματίζοντας άτομα υδρογόνου. Καθώς, όμως, δεν υπήρχαν πλέον ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα φωτόνια μπορούσαν να διαφύγουν στο Διάστημα, καθιστώντας για πρώτη φορά το Σύμπαν διαφανές στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Έκτοτε, το Σύμπαν συνέχισε να διαστέλλεται και το αρχέγονο αυτό φως που απελευθερώθηκε 380.000 χρόνια μετά την ME έχανε ενέργεια, ενώ το μήκος κύματος των φωτονίων του «ξεχείλωνε» διαρκώς, φτάνοντας σήμερα να αντιστοιχεί στα μικροκύματα. Αυτά τα φωτόνια αποτελούν το πλέον αρχέγονο φως που μπορούμε να ανιχνεύσουμε στο Σύμπαν και απαρτίζουν την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου.

ολόκληρο το άρθρο 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις