Τα ίχνη των δακρύων
Όποιος είδε τις εικόνες από την ανακοίνωση της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs δε θα ξεχάσει τα δακρυσμένα μάτια του Πήτερ Χίγκς. Το βίντεο, που τραβήχτηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του CERN στις 4 Ιουλίου 2012, δείχνει τον Βρετανό θεωρητικό φυσικό να κρατάει ένα χαρτομάντιλο καθώς οι επικεφαλής των πειραμάτων ATLAS και CMS και ο Rolf Heuer (τότε διευθυντής του CERN), ανακοινώνουν την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs. Ο Χίγκς, τότε 83 ετών, έχει συγκινηθεί έντονα και τον βλέπουμε να αφαιρεί τα γυαλιά του για να σκουπίσει το πρόσωπό του. Άραγε αυτά τα δάκρυα αποκαλύπτου τον χαρακτήρα ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου ανθρώπου; Ή μήπως μας αποκαλύπτουν συναισθήματα εγγεγραμμένα στη ζωή ενός φυσικού;
[...] Σύμφωνα με μια πιο ολιστική προσέγγιση της επιστήμης, η οποία την αντιμετωπίζει ως κάτι που αποτελείται όχι μόνο από τα αποτελέσματά της αλλά και από τους ίδιους τους επιστήμονες, αυτά τα δάκρυα έχουν διαφορετική σημασία. Οι φυσικοί ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που αποτιμά την επίλυση των γρίφων της φύσης - και οι διαθέσεις τους εγγράφονται σε αυτόν τον τρόπο ζωής όσο και σε αυτό που αποκαλούμε ως καθημερινότητα. Ζώντας σε έναν κόσμο στον οποίο η φύση φαίνεται ελέγξιμη και μετρήσιμη - αλλά ταυτόχρονα και γεμάτη γρίφους προς επίλυση - οι φυσικοί βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από δέος, ανία, σύγχυση και απογοήτευση έως απογοήτευση, εμμονή, πίεση, σοκ, σκεπτικισμό και πολλά άλλα.
Σίγουρα, δεν διαφέρουν απαραίτητα αυτά τα συναισθήματα από αυτά που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι εγγενή στη ζωή των φυσικών και, επομένως, στην ίδια τη φυσική ως επιστήμη. [...]"
- Από το άρθρο του Bob Crease "Track of my tears" που δημοσιεύτηκε στο Physics World [https://physicsworld.com/.../tracks-of-my-tears-the-true.../].
Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Bob Crease "Η στιγμή των κβάντα" [Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη] από τις Εκδόσεις ΡΟΠΗ.
Πηγή:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου