Ανακοίνωση Προέδρων Τμημάτων Φυσικής για τα Θέματα Φυσικής των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024


Ανακοίνωση Προέδρων Τμημάτων Φυσικής για τα Θέματα Φυσικής των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων Φυσικής εκφράζουν τον πολύ έντονο προβληματισμό τους για τη λανθασμένη εικόνα που δίνουν για την Επιστήμη της Φυσικής τα θέματα των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

H επιλογή των θεμάτων δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα αξιοπιστίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δίνει όμως λανθασμένο μήνυμα για την Επιστήμη της Φυσικής και αποτρέπει τους μαθητές να επιλέξουν τα Τμήματα Φυσικής για τις σπουδές τους.

Η Επιστήμη της Φυσικής αναζητά και δίνει επιστημονικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας. Προσφέρει συνεχώς νέα γνώση και λύσεις στα ζωτικής σημασίας προβλήματα, δημιουργώντας νέες ιδέες και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην επιστήμη. Συνεπώς, δεν πρέπει να συνδέεται με την απαίτηση για ταχύτατη επίλυση εξεζητημένων ασκήσεων.


Έκτορας Νισταζάκης, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ
Ανδρέας Ζέζας, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ανδρέας Καζαντζίδης, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Σαμουήλ Κοέν, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Νικόλαος Βορδός, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Καρακασίδης Θεόδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

και το δικό μου σχόλιο



Εάν επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της φυσικής στην εκπαίδευση με τη σοβαρότητα που του αρμόζει, είναι επιτακτική ανάγκη να επιδιώξουμε την ίδρυση ενός επίσημου επιμελητηρίου Φυσικής, κατά το πρότυπο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Μέσω αυτού του θεσμικού φορέα, θα μπορέσουμε να προασπίσουμε τόσο το κύρος και την ουσία της επιστήμης της φυσικής όσο και τα δικαιώματα των φυσικών.
Η δημιουργία ενός τέτοιου επιμελητηρίου θα διασφαλίσει τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση της επιστήμης της φυσικής στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατοχύρωση των φυσικών. Ο θεσμός αυτός θα λειτουργήσει ως κεντρικός φορέας που θα εκπροσωπεί τους φυσικούς σε όλα τα επίπεδα, θα προωθεί τα συμφέροντά τους και θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και της έρευνας στη φυσική.
Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των Προέδρων των Τμημάτων Φυσικής αποτελεί μια σημαντική πρώτη αρχή. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει συνέχεια και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός επιμελητηρίου φυσικών, το οποίο θα αποτελέσει το θεμέλιο για την προαγωγή και την προστασία της επιστήμης μας.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις