Η ηλιακή δραστηριότητα πλησιάζει το μέγιστο

 


Το ξέρατε ότι η ηλιακή δραστηριότητα πλησιάζει το μέγιστο; #iaasars_astrofacts
Ο Ήλιος μας, το μοναδικό αστέρι του Ηλιακού μας συστήματος, έχει μια περιοδική μεταβολή της δραστηριότητας του, που διαρκεί 11 χρόνια περίπου. Αυτή μετράται με βάση τις μεταβολές του αριθμού των παρατηρούμενων ηλιακών κηλίδων στην επιφάνεια του Ήλιου. Ο 25ος ηλιακός κύκλος δραστηριότητας προβλέπεται να φτάσει στο μέγιστο τον Ιούλιο του 2025.
Κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού κύκλου, τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, όπως και φαινόμενα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου (ο αριθμός και το μέγεθος των κηλίδων, οι εκλάμψεις) παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη δραστηριότητά τους, από μια ελάχιστη σε μια μέγιστη δραστηριότητα.
Καθώς ο Ήλιος μας πλησιάζει το μέγιστο του 11ετούς κύκλου δραστηριότητάς του, παρουσιάζει έντονα ενεργές περιοχές. Αυτές μπορεί να απελευθερώσουν φορτισμένα σωματίδια που ταξιδεύουν 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι τη Γη (μέση απόσταση), αλληλεπιδρούν με την ιονόσφαιρά μας και δίνουν το βόρειο και νότιο σέλας.
Στο βίντεο από την ESA, βλέπουμε στα αριστερά πως η αποστολή Proba-2 της ESA βλέπει τον Ήλιο από την τροχιά της Γης και στα δεξιά, πως τον βλέπει από την αντίθετη πλευρά του Ήλιου η αποστολή Solar Orbiter. Το όργανο απεικόνησης είναι παρόμοιο και στα δύο διαστημόπλοια και παίρνει φωτογραφίες του Ήλιου στο υπεριώδες (17.4 νανόμετρα). Η πολύ ενεργή περιοχή AR3664 που επισημαίνεται στο βίντεο ήταν υπεύθυνη για το όμορφο σέλας που είδαμε στη Γη στις 10-12 Μαΐου.
Βίντεο από την ESA - European Space Agency
Περισσότερα στο άρθρο της ESA: https://www.esa.int/.../Can_t_stop_won_t_stop_Solar...



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις