Η κορυφαία αστρονομική φωτογραφία του 2024




Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό συνδυασμό 33 φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε διάστημα 10 δευτερολέπτων κατά την διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης του 2023, που έχρισαν τον Ryan Imperio από τις ΗΠΑ κορυφαίο αστροφωτογράφο της χρονιάς:
Η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια έλλειψη και όχι σε έναν κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές η Σελήνη είναι πιο κοντά μας (περίπου 360.000 χλμ. στο «περίγειο»), ενώ άλλες φορές είναι πιο μακριά (περίπου 405.000 χιλιόμετρα στο «απόγειο»). Αν συμβεί μια έκλειψη Ηλίου ενώ η Σελήνη βρίσκεται στο απόγειο, από τη δική μας οπτική γωνία η διάμετρός της είναι ελαφρώς μικρότερη από τη διάμετρο του Ήλιου. Τότε θα συμβεί αυτό που ονομάζεται δακτυλιοειδής έκλειψη.

Σε αντίθεση με μια ολική έκλειψη όπου η Σελήνη καλύπτει πλήρως τον Ήλιο, κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης ο εξωτερικός δακτύλιος του Ήλιου εξακολουθεί να είναι ορατός, δημιουργώντας ένα χρυσό φωτοστέφανο που λάμπει γύρω από την επιφάνεια της Σελήνης, το επονομαζόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς».

Mία από τις φωτογραφίες του Ryan Imperio με τις χάντρες του Baily. Στην κάτω δεξιά πλευρά της εικόνας, βλέπουμε τις σκιές των σεληνιακών βουνών που κρύβουν το φως του Ήλιου, ενώ οι κοιλάδες το αφήνουν να περάσει.

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης Ηλίου, μπορεί κανείς να παρατηρήσει επίσης και τις «χάντρες του Baily» που οφείλονται στην τοπογραφία της Σελήνης. Αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη εισέρχεται και εξέρχεται από την έκλειψη και το φως του Ήλιου λάμπει γύρω από τα σεληνιακά βουνά και τις κοιλάδες. Πρόκειται για το φαινόμενο που παρατήρησε στην έκλειψη του 1836 ο αστρονόμος Francis Baily και τo περιέγραψε ως «μια σειρά από φωτεινές χάντρες, ακανόνιστου μεγέθους και απόστασης η μία από την άλλη που σχηματίστηκε ξαφνικά γύρω από εκείνο το τμήμα της περιφέρειας της Σελήνης που επρόκειτο να εισέλθει στον δίσκο του Ήλιου».

περισσότερες λετπομέρειες σχετικά με την λήψη των φωτογραφιών από τον αστροφωτογράφο Ryan Imperio στον ιστότοπο του Royal Museums Greenwich, στο άρθρο με τίτλο: ‘Beads of sunlight: photographing an annular solar eclipse

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις