O κομήτης C/2023 A3 θα βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη ίσως θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι

 

Στις 12 Οκτωβρίου 2024 ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) θα βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη στα 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα και ίσως θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι, πολύ χαμηλά στο δυτικό ορίζοντα. Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) ανακαλύφθηκε από το Αστεροσκοπείο Purple Mountain της Κίνας και από το ερευνητικό τηλεσκόπιο Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS). Προέρχεται από το Νέφος του Όορτ ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομήτες. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, έφτασε στο περιήλιό του, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. 

Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) χαρακτηρίζεται τις τελευταίες ημέρες ως «ο κομήτης του αιώνα» για το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αμφισβητείται από επιστήμονες, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αποτελεί έναν πολύ εντυπωσιακό κομήτη και οι παρατηρητές του ουρανού θα μπορούν να τον εντοπίσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Στο βόρειο ημισφαίριο θα υπάρξουν δύο ευκαιρίες για τους ανθρώπους να δουν τον κομήτη, ίσως με γυμνό μάτι ή ακόμα πιο πιθανό με κιάλια. Μέχρι αύριο θα είναι ορατός ανατολικά λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου και μετά ξανά τη χρονική περίοδο 12-30 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες να τον δούμε, αν κοιτάξουμε προς τα δυτικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ωστόσο, ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, εκτιμά ότι δεν θα είναι πολύ εύκολο να τον δούμε, οπότε δεν θα είναι τελικά «ο κομήτης του αιώνα».

Πάντως, αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατάφεραν πριν από δύο ημέρες να τραβήξουν εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη, τις οποίες έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

πηγή: https://www.ofa.gr/c-2023-a3/ – https://www.amna.gr/home/article/851726/O-entuposiakos-komitis-A3-oratos-tis-epomenes-ebdomades-apo-ti-Gi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις