Παρατήρηση διάβασης εξωπλανήτη από το τηλεσκόπιο Secretan του ΑΠΘ



Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια αξιοσημείωτη παρατήρηση στον θόλο «Ιωάννης Χιού Σειραδάκης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά διάβαση εξωπλανήτη με τη χρήση του ιστορικού διοπτρικού τηλεσκοπίου Secretan. Η διοργάνωση της παρατήρησης έγινε από το νέο μέλος της επιστημονικής ομάδας του τομέα, τον Δρ. Άγγελο Τσιάρα, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την επώνυμη έδρα «Εξωπλανητικά Συστήματα και Αστροβιολογία» του ΑΠΘ.

Ο εξωπλανήτης που παρατηρήθηκε ήταν ο WASP-59b, ένας αέριος γίγαντας στο μέγεθος του Δία, που περιφέρεται γύρω από το άστρο του κάθε 8 ημέρες. Το πλανητικό αυτό σύστημα βρίσκεται 378 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η μείωση του φωτός του άστρου, εξαιτίας της διέλευσης του πλανήτη, μετρήθηκε με αξιοσημείωτη ακρίβεια, επιβεβαιώνοντας πως η διάβαση συνέβη στην προβλεπόμενη χρονική στιγμή, με απόκλιση μόλις ± 3 λεπτών από τις βιβλιογραφικές προβλέψεις.

Ο WASP-59b μάλιστα περιλαμβάνεται στη λίστα υψηλής προτεραιότητας του ExoClock, ενός καινοτόμου προγράμματος παρατήρησης εξωπλανητών στο οποίο ηγούνται ο Δρ. Τσιάρας και η Αναστασία Κόκορη. Το ExoClock στοχεύει στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από εξωπλανήτες, μέσω συνεργασίας με επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, ώστε να προβλέπονται με ακρίβεια οι διαβάσεις των εξωπλανητών. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό της διαστημικής αποστολής ARIEL, η οποία θα επικεντρωθεί στη μελέτη της ατμόσφαιρας εξωπλανητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ExoClock και την επιστημονική του δράση, μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο: https://www.exoclock.space/

Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ & Περιοδικό «Φαινόμενον»
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις