Κατασκευή: Πίστα αυτοκινήτου

αν θέλετε να κάνετε αγώνες ταχύτητας
Το αυτοκινητάκι μας κάνει τρελά κόλπα!
Υλικά για την κατασκευή

2 ραβδόμορφοι μαγνήτες
χαρτόνια

Βήματα

1. Κατασκευάζουμε με χαρτόνια μία πίστα αυτοκινήτων.
2. Κατασκευάζουμε με χαρτόνι ένα αυτοκινητάκι ή με ένα σπιρτόκουτο και στο εσωτερικό του τοποθετούμε έναν ραβδόμορφο μαγνήτη.
3. Πλησιάζουμε τον δεύτερο ραβδόμορφο μαγνήτη στο αυτοκινητάκι. Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;
Μπορούμε να κάνουμε αγώνες ταχύτητας με το αυτοκινητάκι μας. Έχει πολύ πλάκα!

Η κατασκευή έγινε μέσα σε μία ώρα στον κύκλο Εφευρέσεων . Τα παιδιά ελεύθερα χρησιμοποιούν ότι υλικά θέλουν καθώς και βιβλία που υπάρχουν στο εργαστήρι για να πάρουν ιδέες και κάνουν κατασκευές.
Το παρακάτω βίντεο είναι από την εκπαιδευτική εκπομπή Εφευρέτες Αμεσης Δράσης της ΝΕΤ.


και λίγη περισσότερη θεωρία...

Μαγνήτης ονομάζεται οποιοδήποτε τεμάχιο υλικού ή σώμα, συνήθως μεταλλικό, που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο στον περιβάλλοντα χώρο. Στην πράξη, το μαγνητικό πεδίο εντοπίζεται από την αλληλεπίδραση του μαγνήτη με άλλα σώματα, όπως τη δυνατότητα να έλκει μικρά τεμάχια σιδήρου ή να προσανατολίζεται παράλληλα με τις δυναμικές γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου.

 Οι μαγνήτες διακρίνονται σε φυσικούς και τεχνητούς καθώς και οι τεχνητοί επιμέρους σε μόνιμους και πρόσκαιρους ή παροδικούς. Οι μεν φυσικοί μαγνήτες αποτελούν τεμάχια του ορυκτού μαγνητίτη, των οποίων οι ιδιότητες ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες, ενώ αντίθετα οι τεχνητοί μαγνήτες είναι, επί του συνηθέστερου, χαλύβδινοι μαγνήτες που αποκτούν μαγνητικές ιδιότητες μετά από εξωτερική επίδραση. Στους τεχνητούς μαγνήτες περιλαμβάνονται και τα μαγνητικά κράματα. Οι τεχνητοί μαγνήτες κατασκευάζονται σε διάφορα σχήματα των οποίων συνηθέστερα είναι η μαγνητική βελόνα, η πρισματική ή κυλινδρική ράβδος, πετάλου αλόγου κ.λπ. που λαμβάνουν ονομασίες κατά τον εκάστοτε τύπο της μορφής τους. Τέλος μπορεί να εμφανιστεί μαγνητισμός και με τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από πηνίο· οι μεγάλοι μαγνήτες που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο ονομάζονται ηλεκτρομαγνήτες.

Διάρκεια κατασκευής: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Εφαρμογή: Φυσική Στ' Δημοτικού Μαγνητισμός
Πηγή θεωρίας: Wikipedia
Κείμενο- φωτογραφίες: Τίνα Νάντσου                Ιδέα:  Αριάδνη Β. και Κλειώ Μ. Στ' 2012

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις