Το μυστήριο του Majorana

Ο σπουδαίος Ιταλός φυσικός, Εττόρε Μαχοράνα με σημαντική συνεισφορά στην έρευνα για τη μάζα των νετρίνων, εξαφανίστηκε από προσώπου γης στις 25 Μαρτίου του 1938, σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Το όνομα του Εττόρε Μαχοράνα είναι από μόνο του ένα μεγάλο μυστήριο. Ο σπουδαίος Ιταλός φυσικός, με σημαντική συνεισφορά στην έρευνα για τη μάζα των νετρίνων, ένα θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες έως σήμερα, εξαφανίστηκε από προσώπου γης στις 25 Μαρτίου του 1938, σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Παίρνοντας όλα τα χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό και στέλνοντας ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στο διευθυντή του Ινστιτούτου Φυσικής της Νάπολης ζητώντας συγνώμη για την αναστάτωση που θα προκαλούσε η εξαφάνισή του, επιβιβάστηκε στο πλοίο από Παλέρμο για Νάπολη, και δε ξαναφάνηκε ποτέ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να έχει εντοπιστεί από μάρτυρες στην μεταπολεμική Αργεντινή, ή ακόμη και πως αυτοκτόνησε ή κλείστηκε σε μοναστήρι, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό δεν είναι το μόνο μυστήριο που συνδέεται με το όνομά του.

Έχοντας μία εξίσωση κι ένα τύπο φερμιονίων (των δομικών συστατικών της ύλης) που φέρουν το όνομά του, άφησε πίσω του μια ιδέα που τότε δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, έχει όμως επιστρέψει σήμερα στο προσκήνιο. Πρόκειται για την ιδέα ενός σωματιδίου που είναι ταυτόχρονα και το αντισωματίδιό του, και έχει μάζα, η οποία αποκαλείται μάζα Μαχοράνα με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες από τη μάζα που γνωρίζουμε που αποκτούν τα σωματίδια μέσω του φαινομένου Higgs. Είναι μια ιδέα επαναστατική, καθώς όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, σωματίδια που συγκρούονται με αντισωματίδια διαλύονται, απελευθερώνοντας μεγάλα ποσά ενέργειας, όμως τα σωματίδια Μαχοράνα παραμένουν σταθερά αντιβαίνοντας αυτή την αρχή.

Υπάρχει μια πληθώρα ερευνών τα τελευταία χρόνια, για το αν θα μπορούσαν αυτά τα υποτιθέμενα σωματίδια να λύσουν το γρίφο της σκοτεινής ύλης ή της μάζας των νετρίνων τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί εάν είναι φερμιόνια που εμπίμπτουν στην εξίσωση του Dirac, όπως όλα τα φερμιόνια που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ή στην εξίσωση του Μαχοράνα. Έως σήμερα πάντως, δεν έχει βρεθεί τέτοιο σωματίδιο, και ή ύπαρξή του είναι μόνο μαθηματική.

Παρόλα αυτά, φυσικοί συμπυκνωμένης ύλης του πανεπιστημίου του Dartmouth πιστεύουν πως μπορούν να δημιουργήσουν σωματίδια Μαχοράνα, χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική διάταξη από υπεραγώγιμα υλικά, υπό απουσία μαγνητικού φαινομένου, δημιουργώντας συνθήκες που στη Φυσική ονομάζονται συμμετρία αναστροφής χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το πρόσημο του χρόνου δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα του πειράματος, έτσι είτε το πείραμα γίνει στο μέλλον ή στο παρελθόν, δεν έχει διαφορά για το μετρήσιμο μέγεθος! Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως έδειξε κι ένα πρόσφατο πείραμα από Ολλανδούς ερευνητές που χρησιμοποιούσαν μια ελαφρώς διαφορετική διάταξη, είναι δυνατόν να εμφανιστούν τα μυστηριώδη σωματίδια Μαχοράνα. Έτσι, αναμένονται με ανυπομονησία οι επόμενες δημοσιεύσεις των ερευνητών για την επίλυση τουλάχιστον αυτού του μυστηρίου που σχετίζεται με τον Εττόρε Μαχοράνα.

Πηγή: Ναυτεμπορική Wikipedia
 http://diarioelsiciliano.com.ar/diario/?p=5419

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις