Αυτοσχέδιο θερμοκήπιο

Το αυτοσχέδιο θερμοκήπιό μας στο εργαστήρι Φυσικής της Σχολής Χιλλ
Υλικά 

μεμβράνη κουζίνας
θερμαντικό σώμα
1 ηλιόλουστο παράθυρο
θήκες για σπόρους ή μικρά γλαστράκια
1 θερμόμετρο
1 υγρόμετρο

Βήματα

1. Βρίσκουμε ένα ηλιόλουστο παράθυρο σε ένα μέρος του σπιτιού μας που είναι σχετικά απομονωμένο.
2. Κλείνουμε με μία μεμβράνη κουζίνας ή θερμοκηπίου τον χώρο ώστε να κρατά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του υψηλή. Εμείς τοποθετήσαμε τη μεμβράνη δίπλα στο καλοριφέρ. Αφήνουμε ανοικτό ένα τμήμα της μεμβράνης στα πλάγια ώστε να μπορούμε να ποτίζουμε τα φυτά μας.
3. Φυτεύουμε σε γλαστράκια ή πλαστικές θήκες τους σπόρους μας και τους ποτίζουμε καθημερινά. Ελέγχουμε καθημερινά τη θερμοκρασία και την υγρασία του θερμοκηπίου μας με θερμόμετρο και υγρόμετρο. Προσοχή! Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε πολύ νερό στους σπόρους μας, αρκεί το χώμα να είναι υγρό. Την υγρασία μπορούμε να την ελέγχουμε και με το χέρι μας.
Η πρώτη μας ντομάτα! Έγινε πάρτι μέσα στην τάξη!

Στο θερμοκήπιό μας φυτέψαμε σπόρους από ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, καρότα, βασιλικό,κόκκινες πιπεριές, ντοματίνια.Όταν τα φυτά μας μεγαλώσουν τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες εκτός θερμοκηπίου και φτιάχνουμε το δικό μας μποστάνι.
Όταν βγήκε το πρώτο μας αγγουράκι το νέο κυκλοφόρησε σε όλο το σχολείο και τρελός χαμός!
Η πρώτη σαλάτα ήταν έτοιμη τον Ιούνιο και την φάγαμε όλοι μαζί στην αυλή του σχολείου μας!
Φυτεύουμε τις ντοματιές μας στην αυλή του σχολείου.
 Το αυτοσχέδιο θερμοκήπιο έγινε στα πλαίσια του project Κλιματική Αλλαγή σε συνεργασία με την WWF Ελλάς (δες εδώ).

Διάρκεια κατασκευής : 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας : 3/5
Εφαρμογή : Φυσική Στ' Δημοτικού Φυτά
και λίγη περισσότερη θεωρία...

Το θερμοκήπιο είναι ένας στεγασμένος και περιφραγμένος χώρος, που σκοπό του έχει να προφυλάξει τα φυτά από το κρύο του χειμώνα.
Τα θερμοκήπια μπορεί να είναι κατασκευασμένα πάνω σε μόνιμους σιδερένιους σκελετούς από γυαλί ή μπορεί να είναι από πλαστικό, που στηρίζεται πάνω σε ξύλινο σκελετό. Η κατασκευή των θερμοκηπίων εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούν τους χειμωνιάτικους μήνες σε μια περιοχή και από το είδος των φυτών που πρόκειται να καλλιεργηθούν. Τα θερμοκήπια των βόρειων χωρών έχουν βαριές κατασκευές και, πολλές φορές αποτελούνται από διπλά τζάμια και διπλή οροφή. Τα θερμοκήπια αυτά θερμαίνονται. Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που δεν είναι δυνατό να ευδοκιμήσουν έξω στον ανοιχτό χώρο
Πιπεριές από την παλαιότερη παραγωγή μας! Ήταν  πεντανόστιμες! Σχολή Χιλλ 2011

Κείμενο - φωτογραφίες - ιδέα : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας :Wikipedia 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις