Ηλεκτρικό παιχνίδι οι κρίκοι που ανάβουν

αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας λούνα παρκ . . .
Οι ηλεκτρικοί μας κρίκοι ανάβουν !
Υλικά

1 μπαταρία 4,5 Volt
1 λαμπάκι με τη βάση του
καλώδιο
αλουμινόχαρτο
χαρτόνια
ψαλίδι
κόλλα

Βήματα

1. Φτιάχνουμε ένα απλό ηλεκρικό κύκλωμα με λαμπάκι. Αν θέλετε να δείτε το πώς κάντε κλικ εδώ.
2. Σε ένα χαρτόνι κολλάμε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτου σε απόσταση 30 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στο διάκενο στερεώνουμε ένα χάρτινο κύλινδρο για να μπαίνουν οι κρίκοι μας.
3. Κολλάμε το κύκλωμα πάνω στο χαρτόνι και ελέγχουμε αν λειτουργεί συνδέοντας τα δύο κομμάτια αλουμινόχαρτου με ένα τρίτο. Αν το λαμπάκι μας ανάβει το κύκλωμα μας είναι έτοιμο.
4. Φτιάχνουμε κρίκους από αλουμινόχαρτο φροντίζοντας η διάμετρός τους να είναι τέτοια ώστε το κύκλωμά μας να κλείνει όταν ακουμπούν στα αλουμινόχαρτα.
5. Ρίχνουμε από απόσταση τους κρίκους μας. Όταν πετυχαίνουν το στόχο το λαμπάκι ανάβει!
Το παιχνίδι είναι ιδανικό για αυτοσχέδιο λούνα παρκ στην αυλή του σχολείου σας. Καλή διασκέδαση!

Η ιδέα και η κατασκευή είναι της Ειρήνης Σ. που πάντα με εκπλήσσει με τις μοναδικές κατασκευές της. Έγινε στα πλαίσια της ομάδας Εφευρέσεων του σχολείου μας. Στον κύκλο Εφευρέσεων  , μία ομάδα 11 παιδιών δουλεύει ελεύθερα σε πάγκους εργασίας έχοντας την δυνατότητα να επιλέξει ότι υλικά θέλει και να κάνει όποια εφαρμογή ή κατασκευή εκείνη επιλέγει μετά από ψηφοφορία. Ο ρόλος μου είναι συμβουλευτικός και παρεμβαίνω μόνο όταν δεν μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα στην κατασκευή. Οι ιδέες των παιδιών είναι εξαιρετικές και πάντα μένω έκπληκτη από την φαντασία και την δημιουργικότητά τους.

και λίγη περισσότερη φυσική  . .. 

Κάθε φορά που πετάμε τον κρίκο από αλουμινόχαρτο το κύκλωμα κλείνει και το λαμπάκι ανάβει, δηλαδή το λαμπάκι ανάβει όταν όλα τα στοιχεία ενωθούν σε έναν πλήρη κύκλο από τον οποίο περνά το ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν ο κρίκος δεν είναι μέσα στη θήκη, το κύκλωμα διακόπτεται και το λαμπάκι σβήνει.

Διάρκεια κατασκεύης : 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας : 3/5
Εφαρμογή : Φυσική Ε' Δημοτικού Ηλεκτρισμός, Φυσική Γ' Γυμνασίου Ηλεκτρικά κυκλώματα

Κείμενα - φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου   Ιδέα κατασκευής : Ειρήνη Σ. Ε΄τάξη Σχολής  Χιλλ

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία ιδέα θα ήθελα να το δοκιμάσω και εγώ στην τάξη μου. Μπορείς όμως να μου εξηγήσεις πώς δημιουργείται το απλό ηλεκτρικό κύκλωμα επειδή δεν γίνεται κατανοητό από το link το οποίο βάζεις;
    Και ακόμη πώς γίνεται πώς συνδέεται το κύκλωμα με τα αλουμινόχαρτα έτσι ώστε να ο λαμπτήρας να ανάβει μόνο όταν ο κρίκος περάσει τη δοκό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα βοηθήσει αν δεις μία άλλη ανάρτηση το σύστημα συναγερμού. Είναι ακριβώς η ίδια λογική
    http://tinanantsou.blogspot.gr/2011/11/blog-post_1485.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις