Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Το Νεφέλωμα του Κύκνου σε όλο του το μεγαλείο

Λονδίνο

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη εικόνα που τράβηξε το νέο πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο VST που τοποθετήθηκε στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Το τηλεσκόπιο τράβηξε μια εντυπωσιακή και πολύ λεπτομερή φωτογραφία του Νεφελώματος του Κύκνου που αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων.

To VST

To VLT Survey Telescope (ή VST) ξεκίνησε τη λειτουργία του στο διαστημικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στον λόφο Παρανάλ στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Πρόκειται για την πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη και ο πάντα καθαρός από νέφη ουρανός της είναι ιδανικός για διαστημικές παρατηρήσεις. Ετσι το συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τόπος εγκατάστασης πολλών τηλεσκοπίων. Το VST έχει εξαιρετική ανάλυση αλλά το βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να καλύψει μεγαλύτερες περιοχές του ουρανού σε σχέση με τα άλλα τηλεσκόπια.

Το νεφέλωμα

Το νεφέλωμα του Κύκνου, που είναι επίσης γνωστό και ως νεφέλωμα Ωμέγα αλλά και ως Messier 17, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5.500 ετών φωτός στον αστερισμό του Τοξότη. Εχει διάμετρο περίπου 15 έτη φωτός αλλά το ευρύτερο νέφος διαστρικής ύλης της οποίας αποτελεί μέρος,  έχει διάμετρο περίπου 40 έτη φωτός και μάζα 800 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Πηγή : Βήμα Science 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...