Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Εντοπίστηκαν οι αρχαιότερες μαύρες τρύπες στο Σύμπαν


Ομάδα επιστημόνων από μεγάλα αμερικανικά Πανεπιστήμια όπως αυτό του Γέιλ εντόπισε τις αρχαιότερες μαύρες τρύπες του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες εντόπισαν μαύρες τρύπες που έχουν ηλικία 13 δις ετών, δηλαδή δημιουργήθηκαν λίγο μετά την γέννηση του Σύμπαντος που υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από 13,4 δις έτη.

Συμβιωτική σχέση


Οι ερευνητές εντόπισαν τις αρχαιότερες μελανές οπές μελετώντας στοιχεία που έστειλαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer από 250 γαλαξίες. «Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας δείχνουν ότι οι αυτές οι μαύρες τρύπες αναπτύχθηκαν παράλληλα με τους πρώτους γαλαξίες. Μιλάμε για ένα είδος κοσμικής συμβιωτικής σχέσης με τις πρώτες μαύρες τρύπες να τρέφονται με την ύλη που αναπτυσσόταν στους γαλαξίες (αέρια, σκόνη). Οι πρώτοι γαλαξίες και οι μαύρες τρύπες φαίνεται ότι συν-εξελίχθηκαν από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής τους» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν το σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature.

Σημειώνουν επίσης ότι πρόκειται για γιγάντιες μαύρες τρύπες γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον που ανοίγει νέα πεδία στην έρευνα. «Οι πρώτες μαύρες τρύπες είτε γεννήθηκαν γιγαντιαίες είτε αναπτύχθηκαν ταχύτατα μετά την δημιουργία τους. Τόσο η μια εκδοχή όσο και η άλλη μας προσφέρουν νέα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για τις μαύρες τρύπες» τονίζουν οι ερευνητές.

Πηγή : Βήμα Science
           Nature

και λίγη περισσότερη θεωρία . .. 

Μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξ' ου και η λέξη «μαύρη». Ο όρος μαύρη τρύπα (black hole) είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Χουίλερ (John Wheeler). Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.
Μία «μαύρη τρύπα» είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν περισσότερο ακόμα και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων.
Αν μπορούσαμε να συμπιέσουμε τη Γη μας ολόκληρη στο μέγεθος ενός κερασιού, θα την είχαμε μετατρέψει σε μία «μαύρη τρύπα». Παρομοίως, αν συμπυκνώναμε τον Ήλιο σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων (στα 4 εκατομμυριοστά του τωρινού του μεγέθους), θα είχε μετατραπεί σε μαύρη τρύπα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία γνωστή διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γη ή ακόμα και τον Ήλιο, σε «μαύρη τρύπα».

Πηγή : Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...