Τα κβαντικά " μαγικά τρικ" δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που εμείς δημιουργούμε

Που βρίσκεται  η μπάλα κάτω από τα ποτήρια του ταχυδακτυλουργού; 
Στα κβαντικά συστήματα, όπου οι ιδιότητες ενός αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του, μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με το πως γίνεται η παρατήρηση, λαμβάνουν χώρα φαινόμενα που μας θυμίζουν τον ταχυδακτυλουργό της φωτογραφίας. Τώρα αυτό το εκπληκτικό χαρακτηριστικό του κβαντικού κόσμου έχει αποδειχθεί πειραματικά, με τη χρήση ενός φωτονίου που μπορεί να υπάρχει σε τρία σημεία ταυτόχρονα ένα πείραμα που έκανε η ομάδα του Ράντεκ Lapkiewicz.
Παρά το ταλέντο της κβαντικής θεωρίας να εξηγεί  τα πειραματικά  αποτελέσματα, μερικοί φυσικοί δεν μπορούν να δεχθούν τις παραξενιές της. Ένας από τους γνωστούς πολέμιους της κβαντομηχανικής ήταν  ο  Albert Einstein .Μια σειρά από προσεκτικά σχεδιασμένα πειράματα έχουν δείξει ότι από το Einstein έκανε λάθος που ήταν πολέμιος της κβαντομηχανικής.

 Ο  Ράντεκ Lapkiewicz και οι συνεργάτες του έκαναν το παρακάτω πείραμα. Χρησιμοποίησαν φωτόνια, και μελέτησαν την κίνησή τους  ταυτόχρονα σε τρεις διαδρομές. Στη συνέχεια, επανέλαβαν τη μέτρηση  δεκάδες χιλιάδες φορές. Τα αποτελέσματα του πειράματός τους ήταν μία ακόμη απόδειξη της Κβαντομηχαικής θεωρίας.
Ο Niels Bohr, ο γίγαντας της κβαντικής φυσικής, ήταν  μεγάλος υπέρμαχος της ιδέας ότι η φύση της κβαντικής πραγματικότητας εξαρτάται από το τι έχουμε επιλέξει να μετρήσουμε,  η γνωστή ως ερμηνεία της Κοπεγχάγης
( Copenhagen interpretation).  
«Το πείραμα αυτό υποστηρίζει περισσότερο την ερμηνεία της Κοπεγχάγης», λέει ο Zeilinger.

Πηγή : New Scientist    Ελεύθερη μετάφραση - επιλογή : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις