Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Τέθηκε σε τροχιά o Aquarius


Ένας νέος δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη την Παρασκευή στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταγραφεί η ποσότητα του άλατος στους ωκεανούς, κάτι που επιστήμονες ελπίζουν ότι θα ρίξει φως σε ερωτήματα σχετικά με το κλίμα.
Η αποστολή του Aquarius, στην οποία συμμετέχουν από κοινού η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) κι ερευνητές από την Αργεντινή, αναμένεται να εισφέρει πληροφόρηση σχετικά με την κυκλική κίνηση του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο και την κυκλοφορία του στους ωκεανούς.
Θα παρακολουθείται πώς το γλυκό νερό που ρέει στους ωκεανούς εξατμίζεται ξανά στην ατμόσφαιρα και πώς επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα.
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε την Παρασκευή από την Αεροπορική Βάση Βάντεμπεργκ στην Καλιφόρνια με έναν πύραυλο Delta II.

Η τριετής αποστολή του δορυφόρου, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 660 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της γης, θα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση ανά μήνα των ποσοτήτων άλατος στους ωκεανούς ώστε να καταγράφονται οι μεταβολές από μήνα σε μήνα και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Τα όργανα που διαθέτει ο δορυφόρος είναι τόσο ευαίσθητα που επιστήμονες συνέκριναν την αποστολή με την μέτρηση μιας χούφτας αλατιού που τοποθετείται σε ένα 4λιτρο δοχείο νερού.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...