Το μαγικό καλαμάκι

Θέλετε να πίνετε τον χυμό σας με έναν εντυπωσιακό τρόπο;
Δροσιζόμαστε με το μαγικό καλαμάκι στην Βιβλιοθήκη της Βέροιας
Να ένας εύκολος τρόπος να μεταφέρεις υγρά στο εργαστήριο, χωρίς να λερώσεις!

Υλικά

1 καλαμάκι ή έναν διαφανή σωλήνα
νερό ή χυμό ή υγρό με το οποίο δεν θέλουμε να λερωθούμε
1 ποτήρι ή μία λεκάνη

Βήματα

1. Τοποθετούμε το καλαμάκι, με ανοιχτά τα δύο άκρα του, μέσα σε ένα ποτήρι με νερό ή χυμό. Φροντίζουμε το καλαμάκι να ακουμπά στον πάτο του ποτηριού.
2. Κλείνουμε απότομα με το δάκτυλό μας το άκρο από το καλαμάκι και το ανασηκώνουμε, χωρίς να ελευθερώσουμε το δάκτυλό μας. Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;
3. Αφήνουμε το δάκτυλό μας ελεύθερο. Τι παρατηρούμε; Τι εφαρμογές έχει το συγκεκριμένο πείραμα στην χημεία;
4. Δοκίμασε το πείραμα και με άλλα υγρά. Τι παρατηρείς; Υπάρχουν διαφορές;
Τι θα γινόταν αν το πείραμα το κάναμε σε κενό αέρος;
Ποια δύναμη συγκρατεί το νερό μέσα στο καλαμάκι μας και γιατί;

 Να ένας διασκεδαστικός τρόπος να πίνεις την πορτοκαλάδα σου!

Γιατί γίνεται αυτό; Τι συγκρατεί το νερό στο καλαμάκι;

Ατμοσφαιρική πίεση ή «Βαρομετρική πίεση» ονομάζεται η πίεση που ασκεί η ατμόσφαιρα με το βάρος της στην επιφάνεια της Γης, όπως αυτό καθορίζεται και από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Στην επιφάνεια της Γης η ατμοσφαιρική πίεση ισούται κατά μέσον όρο με το βάρος στήλης ύδατος ύψους 11 μ.(m) περίπου ή με το βάρος στήλης υδραργύρου ύψους 760 χιλ. (mm).
Η ατμοσφαιρική πίεση που υφίσταται το σώμα του ανθρώπου αντισταθμίζεται από τον αέρα και τα λοιπά ρευστά που κυκλοφορούν εντός του οργανισμού του.

O Τορρικέλι (Torricelli) για να αποδείξει την ύπαρξη ατμοσφαιρικής πίεσης χρησιμοποίησε μια λεκάνη με υδράργυρο και ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Γέμισε το δοκιμαστικό σωλήνα με υδράργυρο, τον αναποδογύρισε συγκρατώντας τον υδράργυρο και τον βύθισε στην λεκάνη κρατώντας τον όρθιο. Παρατήρησε ότι ο υδράργυρος άρχισε να πέφτει μέχρι να σταματήσει σε ένα σημείο πάνω από την ελεύθερη επιφάνεια του υδραργύρου στην λεκάνη. Από το πείραμα αυτό διαπίστωσε ότι η στάθμη σταθεροποιείται πάντα στα 760 χιλιοστά περίπου πάνω από την ελεύθερη επιφάνεια του υδραργύρου στη λεκάνη. Τελικά κατέληξε ότι ο υδράργυρος στη λεκάνη δέχεται πίεση από την ατμόσφαιρα, η οποία εξισορροπεί την πίεση που δέχεται ο υδράργυρος της λεκάνης από τον υδράργυρο στο σωλήνα. Σύμφωνα με την ισορροπία δυνάμεων η συνολική δύναμη, που δέχεται ο υδράργυρος από την ατμόσφαιρα, ισούται με το βάρος του υδραργύρου του δοκιμαστικού σωλήνα, που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του υδραργύρου της λεκάνης. Έτσι απέδειξε ότι υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση. Από το πείραμα αυτό μετράται η ατμοσφαιρική πίεση σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου, δηλαδή σε mm Hg (το χημικό σύμβολο του υδραργύρου) ή προς τιμή του Τορικέλι σε torr.


Διάρκεια πειράματος : 1 λεπτό
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Εφαρμογή : Φυσική Ε' Δημοτικού  Ατμοσφαιρική Πίεση - Μηχανική   Φυσική Β' Γυμνασίου  Ατμοσφαιρική Πίεση
Δοκιμάζοντας το πείραμα το μαγικό καλαμάκι στην Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Κείμενο - φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις