Ανακαλύφθηκε μία Υπέρ-Γη που πιθανόν να κατοικείται

Η υπέρ - Γη HD 85512b
Ψίθυροι ότι ο Γαλαξίας μας είναι γεμάτος από πλανήτες έχουν μετατραπεί σε βοή. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη άλλων 600 ακόμη υποψηφίων εξωπλανητών, εκ των οποίων ο ένας  "η υπέρ-Γη" μπορεί να είναι κατοικήσιμη. 
Η είδηση ​​ενισχύει τις υποψίες πολλών αστρονόμων ότι οι κατοικήσιμοι πλανήτες είναι συχνοί στο διάστημα και ότι αναμένονται  συναρπαστικές ανακαλύψεις όταν θα διαθέτουμε καλύτερα τηλεσκόπια.

Ο πλανήτης αυτός ονομάζεται υπέρ-Γη, επειδή έχει μάζα  3,6 φορές μεγαλύτερη από τη  μάζα της Γης και, ενδεχομένως, είναι βραχώδεις χωρίς αέρια. Προστατεύεται δε από μια πυκνή νεφελώδη ατμόσφαιρα και θα μπορούσε να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.
Διευκρινίζεται ότι «υπέρ -Γη» καλείται ένας εξωπλανήτης που έχει μάζα μέχρι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.
Ένας χρόνος στον πλανήτη αυτό είναι μόνο 60 γήινες ημέρες. Το άστρο του είναι περίπου 1.000 βαθμούς Κελσίου πιο ψυχρός από τον ήλιο μας.
Ο πλανήτης αυτός ονομάζεται HD 85512b και βρίσκεται μόλις 36 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Vela. Αυτή η απόσταση  είναι αρκετά κοντά ώστε στο  μέλλον να μπορεί να μελετηθεί από τηλεσκόπια για να αναζητηθούν σημάδια ζωής.
Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ με θέμα «Ακραία ηλιακά συστήματα».
Βεβαίως είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει εκεί ζωή όπως την ξέρουμε εδώ στη Γη. Όμως, άλλες μορφές της ζωής – πιθανώς μικρότερες – θα μπορούσαν να βρούν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν εκεί πάνω, λένε οι ερευνητές. Δεν θα μπορούσε πιθανότατα να είναι φιλόξενος χώρος για τους ανθρώπους, επειδή η βαρύτητα του πλανήτη είναι περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει στη Γη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τουλάχιστον το 60% του πλανήτη θα πρέπει να καλύπτεται με σύννεφα για να είναι δυνητικά κατοικήσιμος. Η Γη έχει ως γνωστόν περίπου 50 τοις εκατό νεφοκάλυψη.
Οι νέοι «εξωπλανήτες» βρέθηκαν με ένα ειδικό όργανο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου που αναζητά εξωπλανήτες.και το οποίο βρίσκεται στη Χιλή. Η ανακάλυψη αυτή διπλασιάζει τον αριθμό των πλανητών που είναι πιο κοντά στη Γη σε μάζα από ό, τι αυτοί που είναι πιο κοντά στο μέγεθος του Δία.
Ο νέος εξωπλανήτης παρατηρήθηκε πάνω από χίλιες φορές στις 200 νύχτες εντοπισμού του από τη Χιλή, ώστε οι αστρονόμοι να είναι πεπεισμένοι για τα πορίσματά τους.
Εκτός από τις δύο ευρωπαϊκές ανακαλύψεις των δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών, ένα τηλεσκόπιο της NASA έχει εντοπίσει πάνω από 50 άλλους υποψηφίους εξωπλανήτες, όμως αυτοί χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή: New Scientist       Μετάφραση : Τίνα Νάντσου 
          Physics 4u 



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις