Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Πράσινο φως για το διαστημικό ταξί

Λονδίνο

Η NASA ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση και επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής ενός καινούργιου οχήματος μεταφοράς ανθρώπων στο διάστημα. Το Dream Chaser μοιάζει με μίνι διαστημόπλοιο και για αυτό έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «διαστημικό ταξί». Έχει χωρητικότητα επτά ατόμων και θα μπορεί να μεταφέρει από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέλη του πληρώματος.

Η ανάγκη

Η κατασκευή του Dream Chaser είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει το 2004 αλλά στη συνέχεια για διαφόρους λόγους το εγχείρημα μπήκε στο ψυγείο. Όμως μετά την απόσυρση όλου του στόλου των διαστημικών λεωφορείων η NASA εξαρτάται απόλυτα από τα διαστημικά σκάφη μεταφοράς της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος με κόστος 50 εκατ. δολαρίων το άτομο! Οι επιτελείς της NASA αποφάσισαν ότι έπρεπε να έχουν μια εναλλακτική επιλογή και έτσι αποφάσισαν να προχωρήσει η κατασκευή του Dream Chaser.

Ενέκριναν ένα ποσό 80 εκατομμυρίων δολαρίων και ανέθεσαν την κατασκευή στην εταιρία Sierra Nevada Corp. και αποφάσισαν να δώσουν άλλα 25 εκατομμύρια για να ενισχύσουν και να επιταχύνουν τις διεργασίες κατασκευής. Μετά την απόφαση της NASA η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δοκιμές του Dream Chaser θα γίνουν το προσεχές καλοκαίρι και ότι θα κατασκευαστούν τέσσερα σκάφη.

Ταξί σε..τροχιά

Το Dream Chaser θα μπορεί να μεταφέρει και φορτία ή εξοπλισμό αλλά φυσικά θα μειώνεται ανάλογα η χωρητικότητά του σε επιβάτες. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτούνται εγκαταστάσεις ενός κοσμοδρομίου για να επιστρέψει στη Γη αλλά θα μπορεί να προσγειωθεί εύκολα σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο.

Πηγή: Βήμα Science

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...