Ένα λεπτό Φυσικής : Γιατί δεν υπάρχει κενός χώρος;

γιατί δεν υπάρχει κενός χώρος για την σύγχρονη φυσική;

Θα μπορούσε το Σύμπαν να έχει εμφανιστεί από το τίποτα; Σε ένα προηγούμενο βίντεο της σειράς Ένα Λεπτό Φυσικής του New Scientist , είδαμε ότι τυπικά οι έννοιες του «κάτι» και  του «τίποτα» δεν έχουν νόημα σύμφωνα με τη σύγχρονη φυσική. Αλλά πολλοί σχολιαστές είχαν τις αντιρρήσεις τους ως προς αυτή την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημασιολογικό παιχνίδι. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει το πραγματικό κενό υποστηρίζουν, που δεν έχει καμία  σημασία, δεν έχει καθόλου ενέργεια, καμία απόσταση ... είναι ένα καθαρό τίποτα.

Ισχύει η δυνατότητα να υπάρχει αυτό το απόλυτο τίποτα σύμφωνα με τη φυσική; Αν αδειάσει το σύμπαν από όλο του το περιεχόμενο, θα υπάρχει το  καθαρό κενό; Διάσημοι φυσικοί έχουν μελετήσει την  ιδέα του κενού χώρου στην πάροδο του χρόνου, αλλά αυτές οι ιδέες έχουν πλέον ανατραπεί από την κβαντική θεωρία.

 Μια από τις εντυπωσιακότερες ανακαλύψεις της κβαντικής φυσικής είναι ότι το κενό, δηλαδή ο άδειος χώρος, στην πραγματικότητα μόνο κενό δεν είναι: βρίθει από σωματίδια που εμφανίζονται για μια στιγμή και μετά εξαφανίζονται χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Λόγω του φευγαλέου χαρακτήρα του, τα σωματίδια που εμφανίζονται στο κενό λόγω αυτών των «κβαντικών διακυμάνσεων» ονομάζονται συνήθως εικονικά σωματίδια.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πολυτάραχη ζωή του κενού χώρου βλέποντας το παραπάνω βίντεο του New Scientist που παρουσιάζει την σύγχρονη φυσική με απλό τρόπο.


Πηγή : New Scientist                 Μετάφραση : Τίνα Νάντσου 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις