Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Νανοσωλήνες απορροφούν το φως «εξαφανίζοντας» τα αντικείμενα που καλύπτουν

Χάρη στους νανοσωλήνες, το τανκ εξαφανίζεται από το οπτικό μικροσκόπιο (κάτω δεξιά). Πηγή: L. J. Guo et al./Applied Physics Letters
Οι νανοσωλήνες άνθρακα, μικροσκοπικοί κύλινδροι με πάχος ενός ατόμου, έχουν γίνει γνωστοί ως ένα από τα ανθεκτικότερα υλικά που γνωρίζει ο άνθρωπος. Έχουν όμως κι άλλες θαυμαστές ιδιότητες, όπως το να καμουφλάρουν αντικείμενα και να τα κάνουν να «εξαφανίζονται» στο σκούρο φόντο.

Το μυστικό είναι ότι νανοσωλήνες έχουν πολύ μικρό δείκτη διάθλασης (ένα μέτρο του πόσο επιβραδύνει τις ακτίνες του φωτός ένα οποιοδήποτε υλικό) συγκρίσιμο μάλιστα με τον δείκτη διάθλασης του αέρα. Δεδομένου ότι οι νανοσωλήνες και ο αέρας επηρεάζουν με περίπου τον ίδιο τρόπο τη διέλευση του φωτός, η ανάκλαση και η διάχυση είναι περιορισμένες όταν το φως περνά από τον αέρα στους νανοσωλήνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την ιδιότητα για την οπτική απόκρυψη αντικειμένων.

Κρυφτό με... νανοσωλήνες

Όπως αναφέρουν στο Applied Physics Letters, οι ερευνητές δημιούργησαν μια μικροσκοπική, ανάγλυφη εικόνα ενός τανκ πάνω σε μια πλάκα πυριτίου. Υπό κανονικές συνθήκες, οι σκιές και οι ανακλάσεις αποκαλύπτουν το περίγραμμα του τανκ. Όταν όμως η πλάκα καλύφθηκε με ένα «δάσος» από αραιούς νανοσωλήνες, το φως απορροφάται και δεν αποκαλύπτει τίποτα πέρα από μια κατάμαυρη πλάκα.

Απορροφώντας το φως αντί να το σκεδάζουν, οι νανοσωλήνες μπορούν να αποκρύπτουν αντικείμενα που βρίσκονται σε μαύρο φόντο.

Μια πιθανή εφαρμογή για το απώτερο μέλλον θα ήταν στρατιωτικά διαστημικά σκάφη κρυμμένα στο σκοτάδι του διαστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι νανοσωλήνες «θα λειτουργούσαν ως μαγικό μαύρο κάλυμμα που αποκρύπτει απόλυτα την τρισδιάστατη δομή του αντικειμένου».

Πηγή: Βήμα Science The American Institute of Physics
Labspaces.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...