Η Φουκουσίμα έστρεψε τον κόσμο κατά της πυρηνικής ενέργειας

Η παγκόσμια κοινή γνώμη στράφηκε κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού δικτύου BBC.

Η πυρηνική καταστροφή του περασμένου Μαρτίου στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας χαρακτηρίστηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από το ολέθριο ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.

Πυροδότησε αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής αρκετών χωρών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γερμανία, και απ' ό,τι φαίνεται διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και στη στάση της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι στην πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με την έρευνα όλο και λιγότεροι τάσσονται υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών. Σε χώρες μάλιστα που διατηρούν πυρηνικά προγράμματα, η αντίθεση σε αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το 2005, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ΑΠΕ. Εξαίρεση αποτελούν Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσκόπηση σε 23 χώρες

Η δημοσκόπηση της Globescan διενεργήθηκε σε δείγμα 23.231 ανθρώπων σε 23 χώρες, από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Μόλις το 22% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με τη δήλωση ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά ασφαλής, αποτελεί σημαντική πηγή ηλεκτρισμού και θα πρέπει να κατασκευάσουμε περισσότερα εργοστάσια παραγωγής». Περισσότεροι από 7 στους 10 είπαν ότι η χώρα τους θα μπορούσε «να αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια μέσα σε 20 χρόνια» εάν επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 4 στους 10 τάσσονται υπέρ της χρήσης των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων - χωρίς την κατασκευή νέων- ενώ 3 στους 10 θα ήθελαν το άμεσο κλείσιμο όλων των εργοστασίων.

Πυρηνικές δυνάμεις

Η προηγούμενη δημοσκόπηση, του 2005, είχε πραγματοποιηθεί σε οκτώ χώρες με πυρηνικό πρόγραμμα. Στις περισσότερες εξ αυτών, η αντίθεση στα πυρηνικά είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερη: στη Γερμανία, που εσχάτως αποφάσισε να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της μέσα σε περίπου 10 χρόνια, 9 στους 10 δηλώνουν σήμερα κατά της πυρηνικής ενέργειας, όταν το 2005 το ποσοστό ήταν 73%.

Στη Γαλλία, η οποία καλύπτει το 75% των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια, το ποσοστό ανέβηκε από το 66% στο 83%, ενώ στη Ρωσία από το 61% άγγιξε το 83%. Στην Ιαπωνία, παρότι οι μνήμες παραμένουν τόσο νωπές, η αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε μεν, αλλά λιγότερο απ' όσο ίσως θα περίμενε κανείς: από το 76% στο 84%.

Πηγή: Τα Νέα BBC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις