Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το χτυποκάρδι της μικρότερης μαύρης τρύπαςΜια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν Ιταλοί επιστήμονες. Εντόπισαν τη μικρότερη μαύρη τρύπα στο Σύμπαν και όπως υποστηρίζουν άκουσαν τους χτύπους της «καρδιάς» της! Τo σύστημα IGR J17091-3624 αποτελείται από ένα άστρο και μια μαύρη τρύπα με μάζα μόλις 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μοτίβο εκπομπής ακτίνων Χ παρόμοιο με εκείνο που καταγράφεται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ενός ανθρώπου.

Οι «χτύποι» της μίνι τρύπας

Επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Brera κατάφεραν να εντοπίσουν το σύστημα IGR J17091-3624 χρησιμοποιώντας το διαστημικό παρατηρητήριο Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) της NASA που μελετά τα άστρα νετρονίου και μαύρες τρύπες. Το σύστημα βρίσκεται εντός του γαλαξία μας στον αστερισμό του Σκορπιού αλλά η ακριβής του θέση δεν έχει υπολογισθεί ακόμη.


Το σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 16-65 χιλιάδες έτη φωτός από εμάς και σε αυτό βρίσκεται η μικρότερη μελανή οπή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν με μάζα μόλις 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η μίνι μαύρη τρύπα εκπέμπει μοτίβα ακτίνων Χ που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα ως και λίγες ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα αυτά είναι παρόμοια με τα μοτίβα των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων. Τα συγκεκριμένα μοτίβα έχουν εντοπιστεί μόλις μια φορά μέχρι σήμερα σε μια άλλη μαύρη τρύπα αλλά αυτή την φορά ο εντοπισμός τους συνοδεύτηκε από την ανακάλυψη της μικρότερη μαύρης τρύπας που γνωρίζουμε.
Πηγή: Το Βήμα  NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...