Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κυνηγοί νέων πλανητών ζητούν τη βοήθεια του κοινού

Με λίγη τύχη, οι εθελοντές θα μπορούσαν να εντοπίσουν κι άλλα ξαδέλφια της Γης (Kαλλιτεχνική απεικόνιση: NASA) 

Διεθνής ερευνητική πρωτοβουλία για τον εντοπισμό εξωπλανητών ζητά τη βοήθεια των χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι καλούνται να αναλύσουν τον ωκεανό δεδομένων που μεταδίδει το εξειδικευμένο τηλεσκόπιο Kepler.

Αρκετοί πλανήτες έχουν ήδη ανακαλυφθεί από εθελοντές του δικτυακού τόπου Planethunters (Κυνηγοί Πλανητών), o oποίος δημιουργήθηκε πέρυσι από διεθνή ομάδα με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Γέιλ.

Τώρα, η βάση δεδομένων της πρωτοβουλίας εμπλουτίζεται με ακόμα εννέα μήνες παρατηρήσεων από το Kepler της NASA. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του BBC, η νέα προσπάθεια ξεκινά με αφορμή το Stargazing Live, μια τριήμερη εκδήλωση του BBC Two για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων από το κοινό.

Το Kepler, που εκτοξεύτηκε το 2009 με την αποστολή να ανακαλύψει πλανήτες σαν τη Γη, παρακολουθεί ταυτόχρονα περίπου 150.000 άστρα σε μια περιοχή του Γαλαξία μας όπου υπάρχουν άστρα σαν τον Ήλιο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε πέρυσι, όταν ανακάλυψε έναν πλανήτη του οποίου το μέγεθος και η θερμοκρασία μοιάζουν με της Γης. Ο Kepler-22b, όπως ονομάστηκε ο ξάδελφος της Γης, βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός.

Kepler Space Telescope


Συγκεκριμένα, το τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει την ανεπαίσθητη μείωση της φωτεινότητας μακρινών άστρων την ώρα που περνούν από μπροστά τους οι πλανήτες τους (εικόνα κάτω).

Τα σήματα αναλύονται με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, το οποίο όμως αδυνατεί να εντοπίσει τους πλανήτες σε όλες τις περιπτώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι όταν εξετάζουν οι άνθρωποι τα δεδομένα βρίσκουν πλανήτες που οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να βρουν» επισημαίνει ο Κρις Λίντοτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ανάλυση των δεδομένων από εθελοντές, εξηγεί, θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην περίπτωση ασυνήθιστων πλανητικών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται για παράδειγμα σε δυαδικά συστήματα, δηλαδή κινούνται σε τροχιά γύρω από δύο ή περισσότερα άστρα ταυτόχρονα.

Όσοι μπορέσουν να ανακαλύψουν νέους πλανήτες θα περάσουν στην επιστημονική ιστορία, καθώς το όνομά τους θα εμφανίζεται στην αστρονομική βιβλιογραφία.

Δεν θα μπορούν όμως να διαλέγουν ονόματα για τους νέους πλανήτες, οι οποίοι παίρνουν υποχρεωτικά το όνομα του μητρικού τους άστρου, με την προσθήκη ενός μοναδικού αριθμού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Kepler-22b.

Οι πλανήτες ανακαλύπτονται από τη μείωση της φωτεινότητας που προκαλούν καθώς περνούν μπροστά από τα μητρικά τους άστρα (Πηγή: Planethunt)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...