Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Διδάσκοντας τα κύματα με το Google Earth

Interference between wave fronts
Το Google Earth είναι μια τεράστια πηγή με ενδιαφέρουσες εικόνες από διάφορα φυσικά φαινόμενα. Μπορεί να αποτελέσει λοιπόν ένα πολύτιμο εργαλείο για την επιστημονική εκπαίδευση, όχι μόνο στη διδασκαλία της γεωγραφίας και της γεωλογίας, αλλά και  στη φυσική. Στο παρακάτω άρθρο αναφέρεται αναλυτικά πώς μπορεί το Google Earth να χρησιμοποιηθεί ως ελκυστική εισαγωγή στην Κυματική Φυσική .
 Η Κυματική Φυσική είναι σε γενικές γραμμές πολύ σύνθετη στη διδασκαλία της.  Συνήθως τα θαλάσσια κύματα χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα στην Κυματική στα αρχικά βασικά μαθήματα. Όπως,  όμως , αναφέρει ο Feynman : τα θαλάσσια κύματα είναι τα χειρότερα δυνατά παραδείγματα Κυματικής, επειδή δεν φέρουν τον σεβασμό που έχουμε για τα ηχητικά κύματα και το φως, αλλά έχουν όλες τις δυνατές επιπλοκές που μπορεί να έχουν τα κύματα.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι μαθητές αρχικά μπορούν να αναζητήσουν τα  δικά  τους παραδείγματα κυματικών φαινομένων στο Google Earth. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ διασκεδαστική για τα παιδιά .
Στη συνέχεια μπορεί να γίνει σύγκριση των εικόνων που βρήκαν στο διαδίκτυο με τις παραδοσιακές εικόνες του σχολικού εγχειριδίου.    Η έρευνα θα μπορούσε να γίνει για κύματα που δημιουργούνται κοντά σε μεγάλες πόλεις, μεγάλα λιμάνια, μαρίνες και ποτάμια.  Στο άρθρο αναφέρονται παραδείγματα ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει πιο κατανοητή για τον εκπαιδευτικό.

Δείτε αναλυτικά το επιστημονικό άρθρο για περισσότερες ιδέες και παραδείγματα : http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1201/1201.0001v1.pdf

Θαλάσσιο κύμα.

Πηγή: http://physicsforme.wordpress.com/2012/01/04/teaching-waves-with-google-earth/\
 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CE%BC%CE%B1
http://ylikonet.gr/profiles/blogs/kymata
Επιμέλεια- μετάφραση : Τίνα Νάντσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...