Ο νόμος του Ohm επιβιώνει στην ατομική κλίμακα

Atomic-scale electronics follow classical, not quantum, rules.
Σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις, ο λεγόμενος Νόμος του Μουρ, σύμφωνα με τον οποίο η πυκνότητα των τρανζίστορ στα μικροτσίπ διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, θα συνεχίσει να ισχύει για πολλά ακόμα χρόνια: Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν στο Science ότι η σμίκρυνση των κυκλωμάτων δεν προσκρούει σε κβαντικά εμπόδια.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση, κυκλώματα με καλωδιώσεις πάχους 1,5 έως 11 μικρομέτρων άγουν το ηλεκτρισμό ακριβώς όπως οι παχύτερες καλωδιώσεις των σημερινών τσιπ.

Η μελέτη δείχνει να διαψεύδει προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ηλεκτρική αντίσταση των καλωδίων αυξάνεται εκθετικά, λόγω κβαντικών φαινομένων, όταν το πάχος τους μειωθεί κάτω από τα 10 νανόμετρα. Αυτό θα σήμαινε ότι η σμίκρυνση των τσιπ θα έφτανε σύντομα στα όριά της.

Το θέμα έχει κρίσιμη σημασία, δεδομένου ότι στη νεότερη γενιά επεξεργαστών της Intel ορισμένα βασικά στοιχεία έχουν μήκος μόλις 22 νανόμετρα -η απόσταση αυτή είναι μόλις 100 φορές μικρότερη από την απόσταση που χωρίζει τα άτομα μεταξύ τους, επισημαίνει το Nature.com.

Προκειμένου να δημιουργήσουν καλώδια σε ατομική κλίμακα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο ατομικής σήραγγας, ένα όργανο που μπορεί όχι μόνο να απεικονίζει μεμονωμένα άτομα, αλλά και να τα μετακινεί πάνω σε επιφάνειες.
Michelle Simmons and Bent Weber from UNSW.
Οι ερευνητές δημιούργησαν έτσι καλώδια από άτομα φωσφόρου που είχαν διαταχθεί με ακρίβεια πάνω σε μια πλάκα πυριτίου. Το πάχος των καλωδίων αυτών κυμαινόταν από 1,5 έως 11 νανόμετρα, ωστόσο τα πειράματα έδειξαν ότι η ηλεκτρική τους αντίσταση δεν διέφερε σημαντικά.

Αυτό σημαίνει ότι στο προσεχές τουλάχιστον μέλλον τα τσιπ θα συνεχίσουν να υπακούν στο Νόμο του Ωμ .Και εφόσον ο Νόμος του Ωμ θα συνεχίσει να ισχύει, οι κατασκευαστές ημιαγωγών μπορούν να ελπίζουν ότι θα συνεχίσει να ισχύει και ο Νόμος του Μουρ.


Πηγή; Newsroom ΔΟΛ                 Επιμέλεια : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις